Wykonanie
Składniki:1 kg
mąki orkiszowej jasnej250 g
margaryny6
żółtek100 g świeżych
drożdży300 ml
mleka300 g
cukru trzcinowegoMąkę przesiać do miski.
Drożdże rozetrzeć z ciepłym
mlekiem i odrobiną
cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości.
Margarynę roztopić w rondelku. Kiedy
drożdże wyrosną dodać je do
mąki i wymieszać. Następnie wlać utarte
żółtka i rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Do ciasta można dodać
wanilię oraz
rodzynki.Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć je do foremki (lub dwóch mniejszych) uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180C przez około 45 minut (próba patyczkiem).