Wykonanie
Wróciłam naładowana nową energią, z głową pełną pomysłów, otwartym umysłem i jeszcze większym zapałem.Dzisiaj pochwalę się moim wczorajszym obiadem, abyście to Wy dzisiaj mogli zjeść takie smaczne danie.Składniki: (blacha 28cm)Ciasto:- 1 i 1/4 szklanki
mąki- 2
żółtka- 100 g zimnego
masła- 1 łyżka kwaśnej
śmietany- szczypta
soliNadzienie:- 200g
wędzonego boczku- 1 średnia
cebula- 150 ml
śmietany 12%- 2
jajka- 2 łyżeczki
oregano- 2 łyżeczki
bazylii-
sól i
pieprz do smaku- 1 duży żółty
pomidor- 1 średni czerwony
pomidor- 1/4 małej
papryczki chilliWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wkroić do niej
masło i dokładnie posiekać oba składniki nożem. Następnie dodać
żółtka,
śmietanę oraz
sól i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, przełożyć do woreczka foliowego. Odstawić do lodówki na ok. 1h.Rozgrzać piekarnik do 200°CRozwałkować ciasto tak, aby wystawało poza formę do tarty. Nakłuć je widelcem w kilku miejscach. Piec 15 min.Nadzienie:
Boczek pokroić w kostkę,
cebulę w piórka. Podsmażyć na
oleju.
Jajka,
śmietanę oraz
bazylię,
oregano,
pieprz i
sól połączyć razem.
Pomidory umyć i pokroić (ja kroiłam w plasterki, które przekrawałam na pół)
Chilli drobno posiekać.Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, dno wyłożyć
boczkiem z
cebulą. Całość zalać
śmietaną z
jajkami. Wierzch wyłożyć
pomidorami i posypać
chilli.Zapiekać 15-20 min w 200°C.Gotowe. Smacznego.