ßßß
Składniki:- 1 pęczek tymianku- 1 pęczek natki pietruszki- 1 łyżka orzeszków pinii- 1 łyżka startego parmezanu- 1 ząbek czosnku- 50 ml oliwy- porcja makaronu spaghetti dla 2 osób- 1 średni burak- 1 pierś z kaczki- 3 łyżki cukru- cynamon- sól- 2 łyżki wodySposób przygotowania:Na początku musimy upiec buraka. Myjemy go i owijamy folią aluminiową.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy buraka.Pieczemy około 1 , 5 h.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.Następnie przygotujemy pesto. Do naczynia, w którym będziemy miksować wsypujemy pokrojony tymianek i pietruszkę.Dodajemy orzeszki pinii, starty parmezan i ząbek czosnku.Dolewając stopniowo oliwy miksujemy pesto na gładką masę.Po zmiksowaniu możemy dodać szczyptę soli, jeśli pesto będzie za mało słone.Teraz możemy ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.W czasie jak makaron się gotuje smażymy pierś kaczki.Najpierw pierś musimy umyć.Następnie osuszamy ją i nacinamy tłuszcz.Nacieramy ją solą, pieprzem i cynamonem.Pierś smażymy na rozgrzanej patelni najpierw od strony skóry przez około 8 minut, a następnie przekręcamy i smażymy jeszcze około 5 minut z drugiej strony. Taki czas smażenia powinien nam dać wysmażoną pierś (wielkość około 250 gram).Odstawiamy pierś na 10 minut, aby odpoczęła.Po ugotowaniu odcedzamy makaron i mieszamy z pesto.Buraka obieramy i kroimy w kostkę.Na patelnie dodajemy 2 łyżki wody i 3 łyżki cukru. Mieszamy, a następnie podgrzewamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż płyn zacznie gęstnieć.Na patelnie z cukrem wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i smażymy cały czas mieszając przez około 3 minuty.Na drugą patelnię wrzucamy nasz makaron wymieszany z pesto i smażymy przez około 3 minuty cały czas mieszając.Pierś z kaczki kroimy w kawałki.Po usmażeniu, przekładamy makaron i buraki na talerze, a następnie dodajemy kaczkę.Smacznego!



Wpis bierze udział w akcji: