Wykonanie

Te drożdżówki kojarzą mi się z wakacjami spędzonymi nad Bałtykiem. Zawsze, idąc na plażę, zatrzymywaliśmy się całą rodziną przy budce z drożdżówkami i każdy wybierał coś dla siebie. Jedni sięgali po pączki, inni po jagodzianki, a ja zawsze wybierałam te z
makiem i grubą warstwą lukru. Dziś odtwarzam smaki z dzieciństwa.
Rodzynki zastąpiłam
owocami morwy białej . Niskokaloryczne
owoce morwy są źródłem flawonoidów (usuwają z organizmu wolne rodniki, mają działanie przeciwnowotworowe), pektyn (wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit poprzez poprawę ich perystaltyki) i garbników (działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego - polecane przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy).
Owoce do nabycia w sklepie DrPelc .Składniki (10 sporych drożdżówek):ciasto25 g
drożdży1 szklanka
mleka2 łyżki
cukru4 szklanki
mąki pszennej100 g
masła2
jajka1/2 płaskiej łyżeczki
solinadzienie200 g
maku3/4 szklanki wrzącej
wody2 łyżki
aromatu cytrynowego2 łyżki
syropu z agawy lub 1 i 1/2 łyżki
miodu2 łyżki
suszonych owoców morwy lub
rodzynek2 łyżki
orzechów włoskichzest z 1
cytrynyPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Dodajemy
cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować
drożdże.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozkłócone
jajka,
masło (o temperaturze pokojowej),
sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Następnie ręką zarabiamy ciasto, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Gęstość ciasta regulujemy
mlekiem (za gęste) lub
mąką (zbyt rzadkie). Przykrywamy miskę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętośćPrzygotowujemy masę
makową.
Mak zalewamy wrzącą
wodą. Odstawiamy go do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia (tarcza o bardzo drobnych oczkach). Dodajemy ekstrakt
cytrynowy,
syrop z agawy (
miód),
owoce morwy (
rodzynki), posiekane drobno
orzechy i zest z
cytryny. Mieszamy masę.Zwijamy drożdżówki.Ciasto przenosimy na oprószoną
mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 40 cm. Wykładamy masę
makową i rozkładamy ją równomiernie. Ciasto rolujemy i tniemy na 10 równych części. Za pomocą tępej strony noża robimy żłobek przez środek każdej drożdżówki.Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość dużych odstępach. Przykrywamy blaszkę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut.Pieczemy bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C.Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem .

