ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM I SUSZONĄ MORWĄ

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM I SUSZONĄ MORWĄ

nazwa

Wykonanie

Te drożdżówki kojarzą mi się z wakacjami spędzonymi nad Bałtykiem. Zawsze, idąc na plażę, zatrzymywaliśmy się całą rodziną przy budce z drożdżówkami i każdy wybierał coś dla siebie. Jedni sięgali po pączki, inni po jagodzianki, a ja zawsze wybierałam te z makiem i grubą warstwą lukru. Dziś odtwarzam smaki z dzieciństwa.
Rodzynki zastąpiłam owocami morwy białej . Niskokaloryczne owoce morwy są źródłem flawonoidów (usuwają z organizmu wolne rodniki, mają działanie przeciwnowotworowe), pektyn (wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit poprzez poprawę ich perystaltyki) i garbników (działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego - polecane przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy). Owoce do nabycia w sklepie DrPelc .
Składniki (10 sporych drożdżówek):
ciasto
25 g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
nadzienie
200 g maku
3/4 szklanki wrzącej wody
2 łyżki aromatu cytrynowego
2 łyżki syropu z agawy lub 1 i 1/2 łyżki miodu
2 łyżki suszonych owoców morwy lub rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich
zest z 1 cytryny
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować drożdże.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozkłócone jajka, masło (o temperaturze pokojowej), sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Następnie ręką zarabiamy ciasto, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Gęstość ciasta regulujemy mlekiem (za gęste) lub mąką (zbyt rzadkie). Przykrywamy miskę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość
Przygotowujemy masę makową.
Mak zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy go do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia (tarcza o bardzo drobnych oczkach). Dodajemy ekstrakt cytrynowy, syrop z agawy (miód), owoce morwy (rodzynki), posiekane drobno orzechy i zest z cytryny. Mieszamy masę.
Zwijamy drożdżówki.
Ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 40 cm. Wykładamy masę makową i rozkładamy ją równomiernie. Ciasto rolujemy i tniemy na 10 równych części. Za pomocą tępej strony noża robimy żłobek przez środek każdej drożdżówki.
Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość dużych odstępach. Przykrywamy blaszkę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut.
Pieczemy bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C.
Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem .
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/08/drozdzowki-z-makiem-i-suszona-morwa.html