Wykonanie
Świeże
truskawki,
rabarbar i
czereśnie już tak naprawdę są prawie nie do zdobycia. Za to swój najlepszy okres mają teraz
jagody,
wiśnie,
borówki,
maliny i
ŚLIWKI !!!Nie ma co się rozwlekać nad tym przepisem, ciasto wychodzi cudowne. Po prostu jest idealne,
śliwki nadają mu lekkiej kwaskowatości, a kruszonka, która
potem się zapiecze zapewnia odpowiednią chrupkość.Uwielbiam być w Polsce w okresie lipca i sierpnia, bo tyle
owoców ile pojawia się u nas w tym okresie nie znajdziecie nigdzie. Wystarczy pójść na targ i się rozejrzeć...wokół jest tyle
warzyw i owoców, że aż chce się żyć..i PIEC :)Was też zachęcam !Produkty:3
jajkaszklanka
cukru2,5 szklanki
mąkipół kostki
margaryny2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
śmietany lub
mlekaśliwkiNa kruszonkę:pół kostki
masłacukiermąkaTrudno mi określić ilość
mąki i
cukru, w każdym razie po zmiksowaniu kruszonka ma wyglądać jak drobne okruchy
chlebaEtapy przygotowania:Wszystkie produkty na ciasto oprócz
śliwek umieść w misie miksera i zmiksuj na jednolitą, dość gęstą masę
Śliwki umyj, przepołów i wyciągnij pestkiSkładniki na kruszonkę umieść w misie miksera i zmiksuj na okruchyFormę wyłóż papierem i wylej masęUłóż na
masie śliwki, nie dociskajCałość posyp kruszonkąPiecz w temp. 175 C przez ok. 45 minut( do suchego patyczka)
