ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Świeże truskawki, rabarbar i czereśnie już tak naprawdę są prawie nie do zdobycia. Za to swój najlepszy okres mają teraz jagody,wiśnie, borówki, maliny i ŚLIWKI !!!
Nie ma co się rozwlekać nad tym przepisem, ciasto wychodzi cudowne. Po prostu jest idealne, śliwki nadają mu lekkiej kwaskowatości, a kruszonka, która potem się zapiecze zapewnia odpowiednią chrupkość.
Uwielbiam być w Polsce w okresie lipca i sierpnia, bo tyle owoców ile pojawia się u nas w tym okresie nie znajdziecie nigdzie. Wystarczy pójść na targ i się rozejrzeć...wokół jest tyle warzyw i owoców, że aż chce się żyć..i PIEC :)
Was też zachęcam !
Produkty:
3 jajka
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
pół kostki margaryny
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki śmietany lub mleka
śliwki
Na kruszonkę:
pół kostki masła
cukier
mąka
Trudno mi określić ilość mąki i cukru, w każdym razie po zmiksowaniu kruszonka ma wyglądać jak drobne okruchy chleba
Etapy przygotowania:
Wszystkie produkty na ciasto oprócz śliwek umieść w misie miksera i zmiksuj na jednolitą, dość gęstą masę
Śliwki umyj, przepołów i wyciągnij pestki
Składniki na kruszonkę umieść w misie miksera i zmiksuj na okruchy
Formę wyłóż papierem i wylej masę
Ułóż na masie śliwki, nie dociskaj
Całość posyp kruszonką
Piecz w temp. 175 C przez ok. 45 minut( do suchego patyczka)
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/07/ciasto-z-sliwkami-i-kruszonka_25.html