ßßß
Cudowny aromat tej zupy po prostu Was zachwyci.A gdy spróbujecie pierwszej łyżki poczujecie słońce.Niesamowite...Oczywiście jeśli lubicie pomidory... A lubicie, prawda?W sezonie letnim pomidory z puszki koniecznie zastąpcie przejrzałymi pomidorami malinowymi.POTRZEBUJESZ:świeża bazyliaczosnekpuszka pomidorów bez skórki (lub 2 spore, bardzo dojrzałe pomidory malinowe)2cebule1/4 kostki masłasólpieprzmały kawałek papryki chili ( nie więcej niż 0,5cm)1/3 szkl śmietany do zup0,5l bulionu1 3 pomidory suszone (opcjonalnie)łyżka cukru (opcjonalnie)WYKONANIE:1. Pomidorki nacinamy od góry i wkładamy w taką "kieszonkę" listek bazylii lub mały kawałek czosnku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 45 minut w 180 stopniach (zapach jest cudny!!).2. Na patelni topimy masło. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę pokrojonej drobno papryki chili.Zalewamy bulionem i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy razem ok 10 min na bardzo wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.3. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy pieczone pomidorki. Blendujemy i doprawiamy do smaku. Dolewamy śmietanę (ilość tak naprawdę według Waszych upodobań smakowych ).

Smacznego!Pani M.