ßßß Cookit - przepis na Krem z pomidorków daktylowych z bazylią i papryką chilli

Krem z pomidorków daktylowych z bazylią i papryką chilli

nazwa

Wykonanie

Cudowny aromat tej zupy po prostu Was zachwyci.
A gdy spróbujecie pierwszej łyżki poczujecie słońce.
Niesamowite...
Oczywiście jeśli lubicie pomidory... A lubicie, prawda?
W sezonie letnim pomidory z puszki koniecznie zastąpcie przejrzałymi pomidorami malinowymi.
POTRZEBUJESZ:
świeża bazylia
czosnek
puszka pomidorów bez skórki (lub 2 spore, bardzo dojrzałe pomidory malinowe)
2cebule
1/4 kostki masła
sól
pieprz
mały kawałek papryki chili ( nie więcej niż 0,5cm)
1/3 szkl śmietany do zup
0,5l bulionu
1 3 pomidory suszone (opcjonalnie)
łyżka cukru (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Pomidorki nacinamy od góry i wkładamy w taką "kieszonkę" listek bazylii lub mały kawałek czosnku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 45 minut w 180 stopniach (zapach jest cudny!!).
2. Na patelni topimy masło. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę pokrojonej drobno papryki chili.
Zalewamy bulionem i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy razem ok 10 min na bardzo wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
3. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy pieczone pomidorki. Blendujemy i doprawiamy do smaku. Dolewamy śmietanę (ilość tak naprawdę według Waszych upodobań smakowych ).
Smacznego!
Pani M.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2015/03/krem-z-pomidorkow-daktylowych-z-bazylia.html