Wykonanie
Cudowny aromat tej zupy po prostu Was zachwyci.A gdy spróbujecie pierwszej łyżki poczujecie słońce.Niesamowite...Oczywiście jeśli lubicie
pomidory... A lubicie, prawda?W sezonie letnim
pomidory z puszki koniecznie zastąpcie przejrzałymi
pomidorami malinowymi.POTRZEBUJESZ:świeża
bazyliaczosnekpuszka
pomidorów bez skórki (lub 2 spore, bardzo dojrzałe
pomidory malinowe)2cebule1/4 kostki
masłasólpieprzmały kawałek
papryki chili ( nie więcej niż 0,5cm)1/3 szkl
śmietany do zup0,5l
bulionu1 3
pomidory suszone (opcjonalnie)łyżka
cukru (opcjonalnie)WYKONANIE:1.
Pomidorki nacinamy od góry i wkładamy w taką "kieszonkę" listek
bazylii lub mały kawałek
czosnku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 45 minut w 180 stopniach (zapach jest cudny!!).2. Na patelni topimy
masło.
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy. Oprószamy
solą i
pieprzem. Dodajemy odrobinę pokrojonej drobno
papryki chili.Zalewamy
bulionem i dodajemy
pomidory z puszki. Dusimy razem ok 10 min na bardzo wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.3. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy pieczone
pomidorki. Blendujemy i doprawiamy do smaku. Dolewamy
śmietanę (ilość tak naprawdę według Waszych upodobań
smakowych ).
Smacznego!Pani M.