Wykonanie
Kochani
pora na kolejne danie z naszej sylwestrowej nocy ;) Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na pyszną tartę ze
szpinakiem,
mięsem mielonym,
pomidorami i
serem żółtym.
Powiem szczerze, że zawsze byłam bardziej przekonana do tart na słodko, jednak po zjedzeniu tej potrawy zdecydowanie zmieniam zdanie ;)
Tarta jest naprawdę prosta i nie wymaga dużej ilości składników. Ze względu na to, że znów jest duża ilość zdjęć, połączyłam je w kolaże ;)Dodam, że do obciążenia ciasta użyłam specjalnych obciążników, które zakupiłam w EMPIK'u i zdecydowanie je polecam ;) Przy okazji zapytam, kto z Was posiada noże z LIDL POLSKA ? Ja jestem szczęśliwą posiadaczką noża Pascala, natomiast moja mama używa noża Okrasy ;) Obie jesteśmy bardzo z nich zadowolone, jak Wasze wrażenia? Czy tylko moim zdaniem takie promocje powinny być częściej? ;)

Składniki na ciasto:
jajko250 g
mąkiłyżka
mlekapół łyżeczki
soli150 g
masła w temperaturze pokojowej
fasola,
groch (lub coś innego do obciążenia ciasta)Składniki na farsz:12 kuleczek mrożonych liści
szpinaku HORTEX3
jajka ubiteduży
pomidor2 ząbki
czosnku250 g
mięsa mielonego7 plasterków
sera żółtegosól i
pieprzPrzygotowanie:Zacznijmy od przygotowania ciasta na tartę. Ja użyłam do ugniecenia robota kuchennego z końcówką hak. Do misy wrzucamy
mąkę,
jajko,
sól i
masło składniki dokładnie ze sobą łączymy, kiedy otrzymamy kruchą masę dodajemy łyżkę
mleka i dalej ugniatamy. Z otrzymanego ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Mięso doprawiamy i smażymy na
oliwie.
Szpinak gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż się całkowicie rozmrozi, następnie dokładnie go odsączamy w sitku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pomidor dzielimy na ćwiartki i kroimy je na plasterki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je i umieścić w nasmarowanej
masłem formie, dokładnie podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na przygotowane ciasto w formie kładziemy papier do pieczenia i wsypujemy tam nasze obciążniki, tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto, pozbywamy się papieru z obciążnikami i wkładamy ciasto do piekarnika jeszcze na 12 minut. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do dokładnego wystygnięcia, w międzyczasie przygotowujemy farsz ze
szpinaku. W misie umieszczamy
szpinak, ubite
jaja, wyciskamy ząbki
czosnku i doprawiamy
solą i
pieprzem, wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Na ostygnięte ciasto kładziemy plastry
sera żółtego, na to
mięso i masę ze
szpinaku. Wszystko ozdabiamy lekko osolonymi
pomidorami. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i pieczemy przez 25 minut.
















