ßßß
Składniki na ciasto:jajko250 g mąkiłyżka mlekapół łyżeczki soli150 g masła w temperaturze pokojowejfasola, groch (lub coś innego do obciążenia ciasta)Składniki na farsz:12 kuleczek mrożonych liści szpinaku HORTEX3 jajka ubiteduży pomidor2 ząbki czosnku250 g mięsa mielonego7 plasterków sera żółtegosól i pieprzPrzygotowanie:Zacznijmy od przygotowania ciasta na tartę. Ja użyłam do ugniecenia robota kuchennego z końcówką hak. Do misy wrzucamy mąkę, jajko, sól i masło składniki dokładnie ze sobą łączymy, kiedy otrzymamy kruchą masę dodajemy łyżkę mleka i dalej ugniatamy. Z otrzymanego ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso doprawiamy i smażymy na oliwie. Szpinak gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż się całkowicie rozmrozi, następnie dokładnie go odsączamy w sitku i pozostawiamy do ostygnięcia. Pomidor dzielimy na ćwiartki i kroimy je na plasterki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je i umieścić w nasmarowanej masłem formie, dokładnie podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na przygotowane ciasto w formie kładziemy papier do pieczenia i wsypujemy tam nasze obciążniki, tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto, pozbywamy się papieru z obciążnikami i wkładamy ciasto do piekarnika jeszcze na 12 minut. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do dokładnego wystygnięcia, w międzyczasie przygotowujemy farsz ze szpinaku. W misie umieszczamy szpinak, ubite jaja, wyciskamy ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Na ostygnięte ciasto kładziemy plastry sera żółtego, na to mięso i masę ze szpinaku. Wszystko ozdabiamy lekko osolonymi pomidorami. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i pieczemy przez 25 minut.















