Wykonanie

Makowiec na
drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste
drożdżowe i grubą warstwę
maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką
kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki1/2 szklanki ciepłego
mleka30 g
cukru20 g
drożdży3
żółtka80 g
masła stopionegoszczypta
soli na masę
makową:puszka masy makowej4
białka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
rodzynekkilka kropel
aromatu rumowego2 łyżki
mąki ziemniaczanejpuszka
brzoskwińskórka z cytryny i
pomarańczy na kruszonkę:1
żółtko100 g
mąki50 g
cukru pudru50 g
masła
Drożdże rozpuścić w
mleku i wlać do przesianej
mąki. Dodać
sól oraz
żółtka i zacząć wyrabiać. Na końcu wlać wystudzone
masło i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

W tym czasie przygotować masę
makową.
Białka ubić na sztywno z
cukrem. Dodać do masy makowej.
Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut i odcedzić, razem ze skórkami
cytrusów i
mąką ziemniaczaną dodać do
maku, wlać olejek. Wszystko razem połączyć.
Brzoskwinie odsączyć z
syropu i pokroić na mniejsze kawałki.

Składniki kruszonki zagnieść razem palcami tak aby uzyskać kruszonkę, nie jednolite ciasto.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście rozłożyć masę
makową i poukładać
brzoskwinie.

Posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 200*C. Wstawić ciasto na najniższą półkę na 15 minut a następnie przełożyć wyżej i piec jeszcze około 25-30 minut. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.