ßßß
(źródło: internet)Włoskim must be podczas tego wyjątkowego obiadu staje się również apetyczna pieczeń z baraniny lub jagnięciny.Jednym z najpopularniejszych sposobów serwowania tego mięsa jest podawanie go z rozmarynem i czosnkiem, czyli w pełnej prostocie i wykwintności, starając się jedynie podkreślić niesamowity aromat mięsa, nie dusząc jego smaku zbędnymi badziewiami.Po obfitym obiedzie pora na deser. Włosi nie odmówią sobie Colomba Pasquale, to jest gołębicy drożdżowej wypchanej po brzegi bakaliami.Z Gołębicą wiąże się wiele legend. Jedna z nich głosi, że po raz pierwszy stworzył ją cukiernik z Pawii w 750 roku. Celem było wprowadzenie pokoju pomiędzy Pawią a królem Alboino.
(źródło: internet)Gdyby i Wam zamarzyło się wprowadzić włoskiego ducha w Święta Wielkanocne zapraszam do wypróbowania przepisu na Gołębicę:- 3 dag drożdży;- 5 żółtek;- 60 dag mąki;- 20 dag masła;- 15 dag cukru;- 90 ml mleka;- sól;- łyżeczka startej skórki cytryny;- 12 dag kandyzowanej skórki pomarańczy.Etap IRozpuścić drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie zagnieść z 6 łyżkami mąki, ulepić z masy kulkę i naciąć a krzyż. Przez 1 h do 2 h moczyć w garnku ciepłej wody.Etap IIMąkę, 12 dag masła, żółtka, cukier, skórkę cytryny, ciepłe mleko dodając szczyptę soli – zagnieść. Po chwili dodać wcześniej przygotowaną kulkę. Zagniatać, po 20 minutach ugniatania należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość o 1/3.Etap IIIGdy ciasto otrzyma odpowiednią objętość, roztopić połowę pozostałego masła, dodać do ciasta i dalej zagniatać. Następnie odstawiamy ciasto aż podwoi swoją objętość.Etap IVDo wyrośniętego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową i resztę masła. Po zagnieceniu włożyć do formy, bądź samemu nadać formę gołębicy.Etap VPiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, zmniejszyć temperaturę do 160°C i pozostawić w piekarniku na 20 minut.Przepis pochodzi z gotujmy.plKto się skusi?Buona Pasqua a Tutti!