Wykonanie
Cukierki z całą masą zdrowych produktów, szybkie w wykonaniu, pyszne w smaku, słodkie bez dodatku
cukru i fajnie wyglądające ... ciekawa
słodycz dla malucha i nie tylko :-) Takie
cukierki można przygotować również w formie większego batona, jednak pomysł na
cukierka wydał mi się idealny ze względu na to, ze jeśli kusi Cię coś słodkiego to wyjmujesz zwyczajnie
cukierek z kieszeni lub
torebki i zjadasz bez konsekwencji ... kolejnym powodem na
cukierkowy pomysł to dzieci, które
cukierki uwielbiają a te z pewnością im zasmakują, wygodnie też można spakować takie
cukierki do szkolnego pojemnika :-)
przepis własnySkładniki: na
cukierka50g nasion chia50g nasion konopi2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku100g
daktyli50g
suszonej śliwki100ml soku owocudo Marwit50g prażonego
słonecznika50g
płatków owsianych80g płynnego
oleju kokosowego2 łyżki
kakaoNasiona chia zalej
sokiem owocudo Marwit i odstaw aż nasiona napęcznieją.
Daktyle oraz
śliwki zalej gorącą
wodą i również odstaw na przynajmniej pół godziny. Następnie odciśnij i zmiksuj blenderem na gładką masę. Resztę składników umieść w naczyniu, dodaj
daktylową pulpę i dobrze wymieszaj. Podziel masę na porcje wielkości
orzecha i w dłoniach utocz podłużne
cukierki odkładając je na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków.Składniki: na posypkę z jęczmienia3 łyżki młodego jęczmienia3 łyżki soku owocudo Marwit6 łyżek
mąki migdałowej3 łyżki
cukruMieszamy wszystkie składniki w jednym naczyniu, następnie rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem i zapiekamy do chrupkości, trwa to około 20 min przy temperaturze 160'Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy 2 sekundy do uzyskania drobnego
cukru. Przygotowane
cukierki wkładamy pojedynczo do zielonej posypki by obkleiła całą powierzchnie
cukierka, następnie pakujemy
cukierki w celofan i związujemy ozdobną wstążką.Smacznego!