Wykonanie

Po urlopie pozostały już niestety tylko wspomnienia, na szczęśce niezwykle miłe i bardzo w tym roku wyjątkowe… Do tego stopnia, że stwierdzam, iż gdybym kiedyś miała nabyć jakieś dodatkowe pied-à-terre to bardzo możliwe, że zamiast mojej ukochanej Toskanii była by to… Kopenhaga :) Tak, tak, kto by pomyślał?! Życie czasami nas zaskakuje, na szczęście nie zawsze negatywnie ;)Tym razem podczas duńskich wakacji było może trochę mniej duńskiej kuchni (a więcej np. włoskiej ;)), jednak pewne dania niezmiennie pojawiają się zawsze na
stole. Jednym z nich jest mój ulubiony crumble z dodatkiem
płatków owsianych (po raz pierwszy
pisałam Wam o nim tutaj – klik), który w zależności od
pory roku powstaje w sezonowych wersjach
smakowych. Tym razem było już nieco jesiennie (na kilka dni przed odjazdem aura postanowiła bowiem spłatać mi
figla i przypomnieć, że lato niestety mija już bezpowrotnie…) i pod kruszonką zapieczone zostały
jabłka z dodatkiem
czarnej porzeczki . Do tego odrobina
cynamonu i zredukowany do minimum
cukier (zastąpiony
daktylami), a że deser specjalnie dla alergika (czyli dla mnie ;)), to
masło zastąpione zostało tłuszczem
kokosowym. Oczywiście nie ukrywam, że bardzo by mi tu pasował dodatek czegoś w stylu crème fraîche czy gałka
lodów waniliowych, ale jak się nie ma co się lubi… ;)(niestety musicie uwierzyć mi na słowo – dzisiejszy crumble zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda ;))

150 g zimnego
masła (
daję nieco mniej, tym razem
olej kokosowy)100 g
płatków owsianych100 g
mąki (u mnie tym razem razowa, pół na pół orkiszowa i żytnia)100 g
cukru (
daję trzcinowy; tym razem w zastępstwie
daktyle)¼ – ½ łyżeczki
cynamonu4
jabłkaspora garść
czarnej porzeczki (można użyć mrożonej)
cynamon(ewentualnie 3-4 łyżki
cukru lub innej substancji słodzącej, jeśli
jabłka są mocno kwaśne, ja pomijam)Piekarnik rozgrzać do 180°.Jeśli używamy
daktyli w zastępstwie
cukru – bardzo drobno je posiekać (a najlepiej zmiksować na jednolitą masę), wymieszać je dokładnie z suchymi składnikami, a następnie dodać tłuszcz i ‘rozetrzeć’ tak, by powstała kruszonka.
Owoce umyć i osuszyć.
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w plastry. Oprószyć
cynamonem, wymieszać z
czarną porzeczką i przełożyć do natłusczonej formy. Następnie posypać kruszonką i piec ok. 30 – 40 minut, aż
jabłka będą odpowiednio miękkie.Smacznego!‚