ßßß Cookit - przepis na Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

nazwa

Wykonanie

Kochani przypominam o cały czas trwającym konkursie "Święta z Kasią" . Przypomnę pokrótce że konkurs trwa do 28 kwietnia 2011r . i aby wziąć w nim udział należy wysłać do mnie na maila, lub zostawić link do przepisu lub sam przepis w komentarzach wpisu. A ja z pośród was wylosuję wspaniałe nagrody które ufundowała dla was
.
A nagrodami są:
- Nagrodą za pierwsze miejsce będzie pojemnik na ciasto z łopatką
- Nagrodą za drugie i trzecie miejsce będą pojemniki na ciastka.
Moi drodzy polecam wam również super stronę Mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie proste i szybkie przepisy na wspaniałe i przepyszne wypieki.
Świątecznego mazurka czas zacząć!
Pisanki, śmigus-dyngus, świąteczne baranki, bazie i palemki... Polska tradycja wielkanocna jest bardzo zróżnicowana i bogata. Jednym z jej nieodłącznych elementów są tradycyjne ciasta. Gdybyśmy mieli wymienić takie, bez którego ciężko wyobrazić sobie spotkanie przy świątecznym stole, to wielu z nas z pewnością wskazałoby na mazurka. Tym tradycyjnym staropolskim ciastem delektowano się już na dworach szlacheckich.
Wielką zaletą mazurka jest jego uniwersalność. Możemy eksperymentować zarówno z samym spodem, który można przygotować na cieście kruchym, biszkoptowym, makaronikowym lub marcepanowym, jak i z rożnymi rodzajami nadzienia. Do szczególnie popularnych należą masy kajmakowe, czekoladowe, przekładańce z marmoladą, owocami i bakaliami. Wielkanocne mazurki nie dość, że efektownie wyglądają, to równie dobrze smakują i pierwsze znikają ze świątecznego stołu! Wypróbujcie przepis Kasi na to pyszne ciasto.
Cytuję przepis ze strony Moje ciasto na Mazurek Orzechowy
Składniki:
150 g
3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)
2 łyżki wody
migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji
ciasto:
1/2 szklanki cukru (125 g)
1 szklanka mąki (170 g)
1,5 szklanki zmielonych orzechów (180 g)
1 kostka Kasia
1 jajko
1 łyżka śmietany
Jak zrobić?
Do miski włóż
, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
Składniki na ciasto........................................................................
Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.
Ciasto na blacie...................................................................
Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Na foli......................................................
Julcia sprawdza czy mama dobrze zawinęła ciasto..............................
Kontrola przeszła pomyślnie.......................................
Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj.
Ciasto po rozwałkowaniu.........................................................
I wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27cm. Ciasto nakłuj widelcem.
Ciasto na blaszce skute widelcem...........................................
I piecz w 180st.C około 20 minut.
Przygotuj pomadę.
rozpuść w rondelku.
Kasia......................................................
Dodaj cukier, wodę i mleko w proszku.
Kasia, cukier i mleko w proszku..................................................
Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.
Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
Pomada na cieście.......................................................................
Odstaw na chwilę do zastygnięcia.
Pomada wyrównana na cieście..........................................................
Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi owocami.
Ja mazurek dekorowałam migdałami, orzechami laskowymi, pomarańczową skórką kandyzowaną i makiem...............................................
Kwiatuszki.......................................................................
Mazurek orzechowy....................................
Dwa kawałki.....................................................
Mała chwila przyjemności......................................................................
Z bliska..........................................................
Z bardzo bliska.........................................................
Temperatura piekarnika : 180 o C
Czas pieczenia: 20 minut
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/04/Mazurek-orzechowy.html