Wykonanie


Kochani przypominam o cały czas trwającym konkursie "Święta z
Kasią" . Przypomnę pokrótce że konkurs trwa do 28 kwietnia 2011r . i aby wziąć w nim udział należy wysłać do mnie na maila, lub zostawić link do przepisu lub sam przepis w komentarzach wpisu. A ja z pośród was wylosuję wspaniałe nagrody które ufundowała dla was.A nagrodami są:- Nagrodą za pierwsze miejsce będzie pojemnik na ciasto z
łopatką
- Nagrodą za drugie i trzecie miejsce będą pojemniki na
ciastka.Moi
drodzy polecam wam również super stronę Mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie proste i szybkie przepisy na wspaniałe i przepyszne wypieki.Świątecznego mazurka czas zacząć!Pisanki, śmigus-dyngus, świąteczne
baranki, bazie i
palemki... Polska tradycja wielkanocna jest bardzo zróżnicowana i bogata. Jednym z jej nieodłącznych elementów są tradycyjne ciasta. Gdybyśmy
mieli wymienić takie, bez którego ciężko wyobrazić sobie spotkanie przy świątecznym
stole, to wielu z nas z pewnością wskazałoby na mazurka. Tym tradycyjnym staropolskim
ciastem delektowano się już na dworach szlacheckich.Wielką zaletą mazurka jest jego uniwersalność. Możemy eksperymentować zarówno z samym
spodem, który można przygotować na cieście kruchym,
biszkoptowym, makaronikowym lub marcepanowym, jak i z rożnymi rodzajami nadzienia. Do szczególnie popularnych należą masy kajmakowe,
czekoladowe, przekładańce z
marmoladą,
owocami i
bakaliami. Wielkanocne mazurki nie dość, że efektownie wyglądają, to równie dobrze smakują i pierwsze znikają ze świątecznego stołu! Wypróbujcie przepis Kasi na to pyszne ciasto.Cytuję przepis ze strony Moje ciasto na Mazurek
OrzechowySkładniki:150 g

3/4 szklanki
cukru pudru (150 g)3/4 szklanki
mleka w proszku (75 g)2 łyżki
wodymigdały i kandyzowane
wiśnie do dekoracjiciasto:1/2 szklanki
cukru (125 g)1 szklanka
mąki (170 g)1,5 szklanki zmielonych
orzechów (180 g)1 kostka
Kasia1
jajko1 łyżka
śmietanyJak zrobić?Do miski włóż

,
mąkę, zmielone
orzechy,
cukier,
jajko i
śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

Składniki na ciasto........................................................................Ciasto przełóż na posypany
mąką stół i szybko zagnieć.

Ciasto na blacie...................................................................Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Na foli......................................................

Julcia sprawdza czy mama dobrze zawinęła ciasto..............................

Kontrola przeszła pomyślnie.......................................Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj.

Ciasto po rozwałkowaniu.........................................................I wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27cm. Ciasto nakłuj widelcem.

Ciasto na blaszce skute widelcem...........................................I piecz w 180st.C około 20 minut.Przygotuj pomadę.

rozpuść w rondelku.
Kasia......................................................Dodaj
cukier,
wodę i
mleko w proszku.
Kasia,
cukier i
mleko w proszku..................................................Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

Pomada na cieście.......................................................................Odstaw na chwilę do zastygnięcia.

Pomada wyrównana na cieście..........................................................Mazurka udekoruj według własnego uznania
bakaliami i kandyzowanymi
owocami.

Ja mazurek dekorowałam
migdałami,
orzechami laskowymi,
pomarańczową skórką kandyzowaną i
makiem...............................................

Kwiatuszki.......................................................................

Mazurek
orzechowy....................................

Dwa kawałki.....................................................

Mała chwila przyjemności......................................................................

Z bliska..........................................................

Z bardzo bliska.........................................................Temperatura piekarnika : 180 o CCzas pieczenia: 20 minut