ßßß Cookit - przepis na Słowackie ciasto bakaliowe

Słowackie ciasto bakaliowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto pochodzi z gazety przyjaciółka ''Najlepsze Świąteczne przepisy'98" i według mnie jest to najlepsze ciasto bakaliowe jakie zdarzyło mi się do tej pory zrobić. Cisto szybko się robi, wyrasta idealnie, a do tego jest przepyszne.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku o pieczenia
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki rozdrobionych orzechów (u mnie pekan)
3 łyżki alkoholu
Lukier:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny
Rodzynki, orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową wrzucamy do miski i dodajemy do nich alkohol i 1 łyżkę mąki.
Bakalie z mąką i alkoholem........................................................
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Bakalie po zmieszaniu.............................................................
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami.
Margaryna, cukier i jajka.........................................................
Do masy jajecznej dodajemy mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mąka, mąka ziemniaczana i proszek.......................................
Dodanie mąki do masy jajecznej.....................................................
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na końcu do ciasta dodajemy bakalie i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Z bakaliami...........................................................................................
Ciasto wylewamy do średniej wielkości foremki na babkę posmarowanej margaryną i oprószonej mąką.
We foremce...................................................................................
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 1 godzinę i kwadrans. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor.
Ciasto po upieczeniu..........................................................................
Cukier puder mieszamy dokładnie z bardzo ciepłym sokiem z cytryny. Babkę polewamy przygotowanym lukrem i dekorujemy bakaliami. Smacznego !!!
Słowackie ciasto bakaliowe............................................................
W kształcie babki..........................................................................
W kawałeczkach....................................................................
Ciasto bakaliowe...........................................................................
I jeszcze jedno ujęcie.......................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/12/Slowackie-ciasto-bakaliowe.html