Wykonanie
Przepis na ciasto pochodzi z gazety przyjaciółka ''Najlepsze Świąteczne przepisy'98" i według mnie jest to najlepsze ciasto
bakaliowe jakie zdarzyło mi się do tej
pory zrobić. Cisto szybko się robi, wyrasta idealnie, a do tego jest przepyszne.Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki1 kostka
margaryny1 szklanka
cukru4
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku o pieczenia1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1/2 szklanki
płatków migdałowych1/2 szklanki rozdrobionych
orzechów (u mnie pekan)3 łyżki
alkoholuLukier:1 i 1/2 szklanki
cukru pudrusok z jednej
cytrynyRodzynki,
orzechy,
migdały oraz
skórkę pomarańczową wrzucamy do miski i dodajemy do nich
alkohol i 1 łyżkę
mąki.
Bakalie z
mąką i
alkoholem........................................................Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Bakalie po zmieszaniu.............................................................
Margarynę ucieramy z
cukrem i
jajkami.
Margaryna,
cukier i
jajka.........................................................Do masy jajecznej dodajemy
mąkę zmieszaną z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia.
Mąka,
mąka ziemniaczana i proszek.......................................

Dodanie
mąki do masy jajecznej.....................................................Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na końcu do ciasta dodajemy
bakalie i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Z
bakaliami...........................................................................................Ciasto wylewamy do średniej wielkości foremki na babkę posmarowanej
margaryną i oprószonej
mąką.

We foremce...................................................................................Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 1 godzinę i kwadrans. Ciasto po upieczeniu powinno
mieć ładny złoto-brązowy kolor.

Ciasto po upieczeniu..........................................................................
Cukier puder mieszamy dokładnie z bardzo ciepłym
sokiem z cytryny. Babkę polewamy przygotowanym lukrem i dekorujemy
bakaliami. Smacznego !!!

Słowackie ciasto
bakaliowe............................................................

W kształcie babki..........................................................................

W kawałeczkach....................................................................

Ciasto
bakaliowe...........................................................................

I jeszcze jedno ujęcie.......................................................................