Wykonanie
Przepyszne i bardzo lekkie ciasto
czekoladowe z
bitą śmietaną i
owocami z
nalewek to po prostu rozkosz dla podniebienia co tu dużo mówić tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Pamiętajcie tylko że ciasto nie nadaje się dla dzieci bo zawiera duże ilości
alkoholu no i oczywiście dla kierowców. Dlatego polecałaby wypróbować ciasto na sylwestra idealnie nadaję cie na taką okazję kiedy już nasze pociechy pójdą spać. Jeżeli zaś nie macie
owoców z
nalewek to ciasto również wyśmienicie smakuje z
owocami z kompotu lub w sezonie letnim ze surowymi
owocami.Składniki:
Biszkopt:1/2 kostki
masła3/4 szklanki
cukru pudru3
jajka1 szklanka
maki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 tabliczki
mlecznej czekoladyPonadto:1 szklanka wydrylowanych
wiśni z
nalewki1 szklanka
malin z
nalewki2
kubki śmietany kremówki (u mnie każdy miał 300ml i
śmietana miała 60%)(2 opakowania
fixu do bitej śmietany jeśli używamy
kremówki 30%)1 tabliczka
czekoladykilka
wiśni z
nalewki do ozdoby
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puch.
Masło i
cukier puder...................................................................W
między czasie roztapiamy
czekolady w kąpieli
wodnej i odstawiamy ją do lekkiego ostygnięcia.
Czekolada w kąpieli
wodnej............................................................Do utartego
masła z
cukrem dodajemy
żółtka i ostudzoną
czekoladę, a następnie w dalszym ciągu ucieramy.
Masło z
czekolada i
żółtkami................................................................Do dobrze zmiksowanego ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek i dokładnie ale delikatnie łączymy ją z resztą ciasta.
Z pianą z
białek.........................................................................Na końcu dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i również delikatnie łączymy ją z resztą ciasta.
Z
mąką i
proszkiem do pieczenia..........................................................Dokładnie wymieszane ciasto na
biszkopt przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie foremka kwadratowa 20-20cm).
We foremce.................................................................Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 25-30 minut. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia.
Biszkopt po upieczeniu.............................................................Kiedy
biszkopt ostygnie przekrawamy go na pół. Na jeden
biszkopt nakładamy wydrylowane
wiśnie i rozkładamy je po całym cieście.
Z
wiśniami........................................................................................
Śmietanę kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem aż
śmietana zrobi się sztywna. Ja użyłam bardzo dużo procentowej
śmietany więc nie musiałam dodawać
fixu. A jeśli użyjecie
śmietany 30% dodajcie fix według opisu na opakowaniu.
Śmietana i
cukier puder...................................................1/3 tak ubitej
śmietany nakładamy na
wiśnie i rozsmarowujemy ją po całości.
Z
bitą śmietaną..........................................................Na
śmietanę nakładamy drugi
biszkopt. Na
biszkopt nakładamy
maliny i również rozkładamy je po całym cieście.
Z
malinami...................................................................................................Na
maliny nakładamy połowę z pozostałej
bitej śmietany i również rozsmarowujemy ją po całym cieście.
Bita śmietana na malinach..............................................................W
między czasie topimy połowę
czekolady w kąpieli
wodnej i jeszcze gorącą rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenie i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostała
bitą śmietaną smarujemy boki
tortu oraz robimy
śmietanowe gwiazdy na szczycie
tortu przy pomocy szprycy. Na każdą gwiazdkę nakładamy
wiśnie. Drugą połowę
czekolady trzemy na tarce o dużych oczkach i obsypujemy nią boki
tortu. Na środek
tortu nakładamy kawałki ostygłej
czekolady z papieru do pieczenia. Tort odstawiamy na godzinkę do lodówki. Smacznego !!!
Czekoladowy tort z
bitą śmietaną i
owocami.............................................
Kawałeczek torciku....................................................