ßßß Cookit - przepis na Mozzarella z domowym pesto z bazylii i sosem czosnkowym

Mozzarella z domowym pesto z bazylii i sosem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

< Duszony bakłażan w pomidorach
Szybki murzynek bez miksera >
Mozzarella z domowym pesto z bazylii i sosem czosnkowym
Porcja na 2 osoby:
3 kulki mozzarelli w zalewie
1 małe opakowanie pomidorków cherry
Dobre świeże pieczywo
Masło do smarowania pieczywa
Sos czosnkowy:
1 mały jogurt bałkański lub grecki
1 ząbek czosnku z praski
zioła: dowolne
( np.oregano, zioła prowansalskie)
papryka słodka
świeżo mielony pieprz do pomidorków
Wszystko mieszamy razem, doprawiamy ziołami i słodką papryką
domowe pesto z bazylii :
2 doniczki bazylii – używamy samych listków
2-3 małe ząbki świeżego czosnku wyciśniętego przez praskę
4 łyżki orzeszków pinii
3 łyżki utartego/zmielonego parmezanu
Pół szklanki oliwy z oliwek
Przyprawy do smaku: pieprz i sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę, doprawiamy przyprawami. Gęstość pesto zależy od naszego gustu, ja osobiście nie lubię bardzo gęstej masy wiec robię tak pomiędzy. Jeśli macie za gęstą masę możecie dolać więcej oliwy, a jeśli jest za rzadka to więcej orzeszków i parmezanu.
Mozzarelle kroimy na grubsze plastry, nakładamy pesto z bazylii oraz troszkę sosu czosnkowego. Pomidorki cherry przekrajmy na pół, obkładamy mozzarelle , posypujemy świeżo mielonym pieprzem. podajemy ze świeżym pieczywem z masłem lub bez.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Duszony bakłażan w pomidorach
Szybki murzynek bez miksera >
Źródło:http://panikucharka.pl/wieczorne-szamanie/mozzarella-z-domowym-pesto-z-bazylii-i-sosem-czosnkowym