ßßß
Zdjęcie średnie bo robione telefonem, aparat zbyt wysoko leżał:)SKŁADNIKI:kasza kuskus 250 gmasło 2 łyżkiczosnek 2 ząbkipapryka mielona słodka 1/2 łyżeczkisól pieprz do smakuoliwa z oliwek 50 mlpomidorki koktajlowe 150 gkrewetki 150 gbazylia świeża 1/2 pęczkapesto z bazylii 2 łyżkimozzarella 1 kluka 125gPRZYGOTOWANIE:Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Spotkałam się z wieloma sposobami. Co producent to inaczej. Ja wlewam do garnka 400 ml gorącej wody, dodaję łyżkę masła i 250 g kuskusu. Mieszam i przykrywam na 6-7 minut. Po tym czasie odkrywam i delikatnie mieszam, pozostawiam do przestygnięcia. W tym czasie krewetki podsmażyć na łyżce masła, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i odrobinę papryki czerwonej suszonej. Dodać do kuskusu. Pomidorki przekroić na pół. Mozzarellę w drobniejszą kostkę. Świeżą bazylię opłukać i posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać łyżkę pesto z bazylii, sól pieprz, ok 50 ml dobrej oliwy z oliwek. Wymieszać dokładnie. Smacznego:)Ja zawsze robię większą ilość pesto wg tego przepisu:25 g liści bazylii (1 „doniczka”)1/3 małego ząbka czosnku25 g (2 łyżki) orzeszków pinii10 g tartego parmezanu70 ml oliwy z oliweksól morska i czarny pieprz do smakuWszystkie składniki przełożyć do moździerzu i utrzeć