Wykonanie
Dziś zapraszam Was na bardzo proste, szybkie, ale oczywiście niezwykle smaczne danie, które idealnie nadaje się na wiosenny czy letni stół, np. jako dodatek do grilla ;) Połączenie
pomidorów z
mozzarellą jest Wam z pewnością znane, ja dodałam do niego jeszcze domowe pesto, wszystko
skropiłam oliwą i
sokiem z cytryny. Efekt okazał się rewelacyjny i wszystkim tę
banalną potrawę gorąco polacam. Przepis na pesto podpatrzyłam u Jamiego w "Daniach w 30 minut", zmieniłam jednak nieco proporcje.

Składniki :duży pęczek
bazylii50g
parmezanu (może być nieco mniej)50g
orzeszków pinii70ml
oliwy z oliwek extra virgin2-3 ząbki
czosnkusól pieprzkilka dojrzałych
pomidorów pokrojonych w plastryopakowanie
mozzarelli w kuleczkach

Przygotowanie :
Bazylię,
parmezan,
czosnek i
orzeszki pinii dokładnie zmiksować, dodać
oliwę, doprawić
solą i
pieprzem, ponownie zmiksować. Pesto gotowe! :)Odsączoną
mozzarellę delikatnie wymieszać z dwoma łyżeczkami świeżego pesto.Na talerzu ułożyć pokrojone
pomidory, na środku położyć
mozzarellę z pesto. Wszystko skropić
sokiem z cytryny i
oliwą z oliwek
Smacznego!