ßßß Cookit - przepis na Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorem

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorem

nazwa

Wykonanie

Miałam dzisiaj ochotę na ciepłą kolację lecz lekką, więc przygotowałam zapiekane w piekarniku bakłażany z mozzarellą i pomidorami z dodatkiem sosu czosnkowego i roszponki.
Składniki:
1 bakłażan
2 gomółki mozzarelli
pomidorki
roszponka
oliwa
200 g jogurtu np. greckiego
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
bazylia suszona
Bakłażana myjemy i kroimy w krążki. Układamy na blasze i posypujemy solą. Mozzarellę i pomidorki kroimy w cienkie plasterki. Ja miałam małe pomidorki i przekrawałam je na pół. Sok z bakłażana usuwamy za pomocą papierowego ręcznika. Na krążki układamy po plasterku serka i pomidora. Posypujemy pieprzem i bazylią. Skrapiamy oliwą. Zapiekamy w temp. 200-180C przez około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy. Roszponkę myjemy. Gotowe bakłażany układamy na talerzu z roszponk ą; podajemy z sosem czosnkowym.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/02/bakazan-zapiekany-z-mozzarella-i.html