< Surówka z czerwonej kapustySurówka z białej kapusty i papryki >(surówka bardzo długo może stać w lodówce, nawet 2 tygodnie)Składniki:1kg buraków2 jabłkaSok z połowy cytryny1 pęczek natki pietruszki2 cebuleSol,pieprz czarny,cukierOliwa z oliwekWykonanie:Buraki umyć i ugotować w mundurkach, lub upiec zawinięte w foli w piekarniku. Obie formy zajmują w zasadzie tyle samo czasu ( u mnie jest to zawsze do 2h) Jeżeli pieczemy w piekarniku to w temp.190C.Jeżeli gotujemy to do gotowania dodać 1 łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu bez pokrywki.Ugotowane/upieczone buraki obieramy ze skórek kiedy wystygną.Trzemy na tarce o grubych oczkach.Jabłka obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.W misce łączymy wszystkie składniki razem ze sobą doprawiając przyprawami wg. naszego smaku, sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek.Odstawić na 1h żeby się smaki “przegryzły”ze sobą. Spróbować buraczki i w razie konieczności dosmaczyć ponownie.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Surówka z czerwonej kapustySurówka z białej kapusty i papryki >