ßßß Cookit - przepis na Surówka z buraczków

Surówka z buraczków

nazwa

Wykonanie

< Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z białej kapusty i papryki >
(surówka bardzo długo może stać w lodówce, nawet 2 tygodnie)
Składniki:
1kg buraków
2 jabłka
Sok z połowy cytryny
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
Sol,pieprz czarny,cukier
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować w mundurkach, lub upiec zawinięte w foli w piekarniku. Obie formy zajmują w zasadzie tyle samo czasu ( u mnie jest to zawsze do 2h) Jeżeli pieczemy w piekarniku to w temp.190C.
Jeżeli gotujemy to do gotowania dodać 1 łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu bez pokrywki.
Ugotowane/upieczone buraki obieramy ze skórek kiedy wystygną.
Trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W misce łączymy wszystkie składniki razem ze sobą doprawiając przyprawami wg. naszego smaku, sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek.
Odstawić na 1h żeby się smaki “przegryzły”ze sobą. Spróbować buraczki i w razie konieczności dosmaczyć ponownie.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z białej kapusty i papryki >
Źródło:http://panikucharka.pl/surowki/surowka-z-buraczkow