ßßß Cookit - przepis na Surówka "Jesienna dawka witamin"

Surówka "Jesienna dawka witamin"

nazwa

Wykonanie

Gdy w ogródku rosną warzywa zastanawiasz się co z nich wyczarować. Do niedzielnego obiadu uwielbiam robić surówki. Osobiście do ubiegłej niedzieli moim faworytem była surówka z kapusty pekińskiej, ale po połączeniu buraka, kapusty białej, marchewki i cebuli oraz polaniu całości oliwą z pieprzem o delikatnym aromacie mięty zdecydowanie będzie to surówka, którą zrobię nie jeden raz.
Składniki:
1/4 główki kapusty białej,
niewielka cebula,
1 średniej wielkości burak surowy,
1 jabłko,
1 marchew,
kilka gałązek natki pietruszki,
oliwa z pieprzem o delikatnym aromacie mięty
Przygotowanie :
Cebulę obrać i zetrzeć do miski na tarce o najmniejszych oczkach. Kapustę drobno poszatkować i zasolić łyżeczką soli w misce. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miski z cebulą. Buraka obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć do miski z innymi warzywami. Poszatkowaną kapustę dokładnie odcisnąć. Dzięki temu będzie lekko słona i zmięknie. Całość dokładnie wymieszać, polać oliwą i posypać drobno posiekaną pietruszką. Przełożyć do salaterki i włożyć do lodówki na ok. 10 min w celu "przeżarcia" się smaków.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/09/surowka-jesienna-dawka-witamin.html