ßßß

Składnki na 1 kg śledzia:ok 1 kg ładnego śledzia w zalewie własnej lub w oleju3 duże cebule (teraz sezon na młoda cebulę bez łupin)2 łyżeczki ostrej pasty z papryczki chilli np: harissa1 główka czosnku2 łyżeczki cukruok 250 ml octu zwykłego lub jabłkowego(z jabłkowym będzie delikatniejszy)olej np: rzepakowy(nie używać oliwy ponieważ nie nadaje się do śledzia, nie będzie dobry w smaku)pół małego słoiczka kaparów (doskonałe do śledzia)1 duży słoik lub dwa średnie.śledzie jeśli są bardzo słone to namoczyć w mleku kilka godzin.Jeśli są to śledzie w zalewie olejowej to nie trzeba ich moczyć.Cebulę kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski, dodajemy poszatkowane kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, 2 łyżeczki ostrej pasty z papryki, skrapiamy obficie octem, posypujemy 2 łyżeczkami cukru, mieszamy.układamy w słoiku warstwowo : pokrojonego w kawałki śledzia i cebulę z dodatkami, i tak robimy na przemian aż po czubek słoika przy czym kończymy na warstwie z cebulą.Wlewamy ocet oraz dopełniamy olejem. Zakręcamy słoik i potrząsamy aby ocet dobrze się wymieszał z resztą składników. Odstawiamy do lodówki na 2 dni.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Kawa z lodami waniliowymi i bitą śmietanąSernik o smaku cytrynowym >