Wykonanie
<
Kawa z
lodami waniliowymi i
bitą śmietanąSernik o smaku
cytrynowym >
Śledź Małgorzaty- pysznyLubię
śliedzie w zalewach
octowych, zrobiłam dobrego
śledzia ze składnikami jakie ja lubię najbardziej, wyszedł przepyszny! Polecam Wam zrobić takiego
śledzika jeśli lubicie takie smaki i dodatki:-)


Składnki na 1 kg
śledzia:ok 1 kg ładnego
śledzia w zalewie własnej lub w
oleju3 duże
cebule (teraz sezon na
młoda cebulę bez łupin)2 łyżeczki ostrej pasty z
papryczki chilli np: harissa1 główka
czosnku2 łyżeczki
cukruok 250 ml
octu zwykłego lub
jabłkowego(z
jabłkowym będzie delikatniejszy)
olej np: rzepakowy(nie używać
oliwy ponieważ nie nadaje się do
śledzia, nie będzie dobry w smaku)pół małego słoiczka
kaparów (doskonałe do
śledzia)1 duży słoik lub dwa średnie.
śledzie jeśli są bardzo słone to namoczyć w
mleku kilka godzin.Jeśli są to
śledzie w zalewie olejowej to nie trzeba ich moczyć.
Cebulę kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski, dodajemy poszatkowane
kapary, pokrojone w plasterki ząbki
czosnku, 2 łyżeczki ostrej pasty z
papryki, skrapiamy obficie
octem, posypujemy 2 łyżeczkami
cukru, mieszamy.układamy w słoiku warstwowo : pokrojonego w kawałki
śledzia i
cebulę z dodatkami, i tak robimy na przemian aż po czubek słoika przy czym kończymy na warstwie z
cebulą.Wlewamy
ocet oraz dopełniamy
olejem. Zakręcamy słoik i potrząsamy aby
ocet dobrze się wymieszał z resztą składników. Odstawiamy do lodówki na 2 dni.


Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Kawa z
lodami waniliowymi i
bitą śmietanąSernik o smaku
cytrynowym >