Wykonanie
<
Kakao z
cynamonem i
chilliJajka smażone ze
szpinakiem,
szynką i
pomidorem >Kolorowy sernik na zimno z
serków homogenizowanychW wyglądzie faktycznie przypomina to ciasto, ale
smakowo zaliczałabym to zdecydowanie do działu z deserami, i teraz miałam wątpliwość gdzie zamieścić ten przepis? Zdecydowałam że wrzucę go i do ciast i do deserów.

(4 warstwy sernika + góra z czystej
galaretki)Składniki:5
galaretek w różnych kolorach4 duże
serki homogenizowane waniliowe po 200 gr8 łyżek
cukru pudru ( po 2 do każdej warstwy serkowej)
Owoce na górę sernika (opcjonalnie jeśli ktoś by chciał)Okrągła średnia tortownica lub misa

Uwagi:Jeśli robimy sernik w tortownicy to zaczynamy od warstw sernika, a na końcu
owoce i
galaretka.Jeśli robimy w misce w kształcie kuli czy innym, to należy najpierw ją wyścielić przezroczystą folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie ciasta nie uszkadzając go. Przy czym gdy robimy w misce, zaczynamy najpierw od położenia
owoców i zalania czystą
galaretka, dopiero
potem nakładamy warstwy sernika.( z misy będziemy wyciągać ciasto do góry dnem, dlatego kolejność warstw jest tutaj bardzo istotna.)Ja zapomniałam o tym ważnym szczególe wyłożenia miski folią, efekt był taki że ciasto brzydko się wyjęło, a
galaretka która miała być na górze po prostu została w misce i nie oderwała się, dlatego musiałam ją pokroić w dekoracyjną kostkę i nałożyć na wierzch.

Wykonanie w misce:Każdą
galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku (każdy kolor w osobnym naczyniu)Jedną
galaretkę zostawiamy na wierzch sernika do zalania.Kolory
galaretek są dowolne, każda powinna być inna.
Galaretki do
serków powinny być ostygnięte.1 warstwa : czystą
galaretkę wylewamy do misy wyłożonej folią przezroczystą, wstawiamy do lodówki aby zastygła.2 warstwa:
galaretkę połączyć z 1
serkiem waniliowym. Przelać masę na zastygniętą czystą
galaretkę w misce.Wstawić do lodówki, zaczekać aż zastygnie.3 warstwa :
galaretkę połączyć z następnym
serkiem waniliowym, przelać masę na poprzednią zastygniętą już masę.4 , 5 warstwa – robimy identycznie jak warstwę trzecią.Całość wstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki aby dobrze zastygły.Kiedy chcemy wyjąć ciasto delikatnie szpiczastym nożem podważamy boki pomiędzy folią a miską, następnie misę kładziemy do góry dnem na duży talerz na którym ma być podane ciasto, delikatnie oklepujemy i ściągamy miskę z ciasta. Zdejmujemy powoli folię z ciasta.

Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Kakao z
cynamonem i
chilliJajka smażone ze
szpinakiem,
szynką i
pomidorem >