Wykonanie
Pączusie w smaku z wyglądu już nie zupełnie, wyszły mi jakieś
dziwne " twory", dodam tylko smaczne "stwory". Przynajmniej dzieci mały okazje wysilić wyobraźnie i próbowały zgadnąć co to może być;)Dodatek
serka homogenizowanego o smaku pieczonego
jabłka z kawałkami
owoców, zmieniło smak, zapach tradycyjnie przygotowywanych na
waniliowym. Przyznam iż był to eksperyment kulinarny.
Smakowo uważam za udany, nad kształtem muszę popracować;)Dodałam do ciasta
drożdże instant, obawiałam się, że
proszek do pieczenia tego po prostu "nie udźwignie".

Składniki:150g
sera homogenizowane o smaku pieczonych
jabłek (z kawałkami
owoców)300g
mąki1 płaska łyżeczka
drożdży instant2 łyżki
cukru3
jajkałyżeczka
cynamonu (opcjonalnie)
cukier puder do obsypania3 szklanki
oleju do smażenia

Wykonanie:
Jaja wbijamy do miski, dodajemy do nich
serek homogenizowany.Rózgą dokładnie mieszamy, następnie do oddzielnej miski dodajemy składniki sypkie tj:
mąkę z
drożdżami, dodajemy opcjonalnie
cynamon (lubię zapach
cynamonu w połączeniu z
jabłkami) i
cukier, mieszamy.Dodajemy do
jajek połączonych z
serkiem, miksujemy robotem lub ponownie mieszamy intensywnie rózgą.Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło i trochę podrosło.Rozgrzewamy w rondelku
olej, łyżeczką nabieramy porcję ciasta i drugą pomagając sobie "spychamy" z tej pierwszej do
oleju. Tutaj powstają u mnie
dziwne kształty, muszę dopracować technikęUrosną w
oleju dość sporo;)Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zarumienienia się.Przekładamy gotowe na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu obciekł, następnie układamy na talerzu i obsypujemy
cukrem pudrem.Smacznego;)