ßßß
Ciasto:2 szklanki mąki + do podsypania1/2 szklanki cukru2 żółtka1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki śmietany1/2 kostki miękkiej margarynySkładniki umieszczamy w misce i wyrabiamy z nich elastyczne ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik a dużą foremkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Dno i boki wyklejamy ciastem.Masa serowa:1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku2/3 - 3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju2 szklanki mlekalaska wanilii (opcjonalnie)budyń śmietankowy bez cukru (35 g) + łyżka mąki ziemniaczanej (przy serze z wiaderka)2 jajka4 żółtkaMleko zagotowujemy wraz z laską wanilii (wydłubujemy z niej nasionka, dodajemy do mleka, a następnie wrzucamy całą laskę) i studzimy, wyjmujemy laskę i wyrzucamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia, jak najkrócej, aby zbędnie nie napowietrzać masy. Masę sernikową wylewamy na ciasto i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż cały wierzch się zetnie. Najlepiej piec sernik na najniższym poziomie piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy bezę.6 białek1 szklanka cukruBiałka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Bezę wykładamy na upieczony sernik i pieczemy przez 10-15 minut w wysokiej temperaturze (nie suszymy tak jak tradycyjnej bezy!), a po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, aby ciasto niepotrzebnie się nie suszyło. Po schłodzeniu na bezie powinny pojawić się złote kropelki.