ßßß



SKŁADNIKI:Na ciasto:2 szklanki mąki1/2 kostki miękkiej margaryny1/2 szklanki cukru2 żółtka\1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg twarogu półtłustego1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju2 jajka4 żółtka2 szklanki mlekabudyń śmietankowy bez cukru (35 g)Rosa z białek :6 białek1 szklanka cukruWYKONANIE:Ciasto:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny.Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto.Masa serowa:Twaróg mielimy 2 razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka.Przepis na rosę :Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.Pieczenie:Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut).Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.