Wykonanie
Dzisiaj na blogu przepyszny debiutancki sernik,
młodej mężatki.
Mogę tylko powiedzieć, że się zawstydziłam, bo nigdy nie wyszedł mi tak puszysty, delikatny i doskonały w smaku jak, co tu ukrywać, mojej synowej. Jednocześnie cieszę się, że
mogę zaprezentować Wam ten przepis i piękne zdjęcia.
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_sernik-z-rosa/l/1004983448.jpg)
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_sernik-z-rosa/l/448610471.jpg)
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_sernik-z-rosa/l/917978480.jpg)
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_sernik-z-rosa/l/2142595345.jpg)
SKŁADNIKI:Na ciasto:2 szklanki
mąki1/2 kostki
miękkiej margaryny1/2 szklanki
cukru2 żółtka\1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg
twarogu półtłustego1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju2
jajka4
żółtka2 szklanki
mlekabudyń śmietankowy bez
cukru (35 g)Rosa z
białek :6
białek1 szklanka
cukruWYKONANIE:Ciasto:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny.Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy wkładamy schłodzone ciasto.Masa serowa:
Twaróg mielimy 2
razy w maszynce . Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy.masa jest bardzo rzadka.Przepis na rosę :
Białka z dodatkiem szczypty
soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo
cukier.
Białka ubijamy podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.Pieczenie:Na ciasto wylewamy masę
serową i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia (gdy
ser będzie lekko rumiany) wykładamy pianę ubitą z
cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piecz jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie
zrobi się rosa (około 10 - 15 minut).Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowujemy w lodówce.
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_sernik-z-rosa/l/1429773548.jpg)
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_sernik-z-rosa/l/1125119678.jpg)
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.