Wykonanie
Tak na prawdę często zastanawiam się nad tym jaki jest sens robienie kremówek czy napoleonek na krakersach czy herbatnikach. Generalnie,z zastanawiam się co takiego widzicie w ciastach tego typu? Są szybsze? Jestem stanowczo zdania, że lepiej poświęcić te 2 czy 3 minuty więcej na zagniecenie kruchego by móc cieszyć się na prawdę pysznym
ciastem, domowym i zrobionym od podstaw. W tym przypadku
krakersy jednak nie zastępują ciasta kruchego, a ciasto a'la francuskie. Ciasto które może wpierw przerażać, jednak ja zapewniam, że nie musi. Na kremówkę miałam już ochotę jakiś czas temu, ten przepis jest absolutnie idealny. I zapowiada się, że wkrótce będzie powtórka z rozrywki... mmm. A tak na marginesie, czy wiecie czym tak na prawdę różni się napoleonka od kremówki? Nazwą na pewno... a już w przyszłym tygodniu na blogu pojawią się przepisy bardziej wiosenne,
owocowe. Zaglądajcie do mnie!

Ciasto:2 szklanki
mąki (można użyć zwykłej,a le ja polecam pół na pół z krupczatką)szczypta
soli1/2 szklanki
śmietany25 dag
masła lub
margarynyDo przesianej
mąki dodajemy szczyptę
soli i
śmietanę oraz około 50 g
masła i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie postępujemy wg
planu przewidzianego na zdjęciach.Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt kwadratu. Na środku, pod kątem 45 stopni układamy drugi kwadrat, tym razem z kawałków
masła. Brzegi zawijamy na kopertę do środka i sklejamy, tak aby
masło znalazło się w środku. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Składamy na 3
razy i ostawiamy do lodówki (na godzinę, dwie). Ciasto obracamy w poprzek i procedurę powtarzamy około 3-4
razy.Gotowe ciasto wałkujemy do uzyskania grubości typowego francuskiego i dzielimy na 2 równe części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 - 25 minut do zrumienienia ciasta. Studzimy.

Krem:1 litr
mleka (dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji część można zastąpić
śmietanką)1 szklanka
mąki (najlepsza będzie tortowa)3/4 szklanki
cukru2
żółtkaekstrakt
waniliowy lub
laska wanilii (opcjonalnie)Szklankę zimnego
mleka odlewamy i miksujemy ją z
żółtkami,
cukrem i przesiana
mąką. Resztę zagotowujemy (jeżeli chcemy dodać
laskę wanilii o należy wyjąć z niej ziarenka i wrzucić laskę, wyjąc tuż przed wlaniem drugiej części
mleka). Gdy
mleko zacznie wrzeć dodajemy do niego
mleko z rozprowadzona
mąką,
cukrem i
żółtkami. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia i ponownego zagotowania, nie przerywamy mieszania. Gorący kremy wylewamy na blat upieczonego ciasta i nakrywamy drugim. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Na zakończenie mam do Was małą prośbę. Przygotowałam krótką ankietę, której
wyniki są mi potrzebne praktycznie na już, tutaj chciałam się do Was zwrócić o pomoc. Wierzę w Was!


Może polubisz też:

Bananowiec z
orzechami włoskimi
Kontrowersyjne ciasto
cytrynowe
Drożdżówki z
makiem