ßßß Cookit - przepis na + cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

+ cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

nazwa

Wykonanie

Tak na prawdę często zastanawiam się nad tym jaki jest sens robienie kremówek czy napoleonek na krakersach czy herbatnikach. Generalnie,z zastanawiam się co takiego widzicie w ciastach tego typu? Są szybsze? Jestem stanowczo zdania, że lepiej poświęcić te 2 czy 3 minuty więcej na zagniecenie kruchego by móc cieszyć się na prawdę pysznym ciastem, domowym i zrobionym od podstaw. W tym przypadku krakersy jednak nie zastępują ciasta kruchego, a ciasto a'la francuskie. Ciasto które może wpierw przerażać, jednak ja zapewniam, że nie musi. Na kremówkę miałam już ochotę jakiś czas temu, ten przepis jest absolutnie idealny. I zapowiada się, że wkrótce będzie powtórka z rozrywki... mmm. A tak na marginesie, czy wiecie czym tak na prawdę różni się napoleonka od kremówki? Nazwą na pewno... a już w przyszłym tygodniu na blogu pojawią się przepisy bardziej wiosenne, owocowe. Zaglądajcie do mnie!
Ciasto:
2 szklanki mąki (można użyć zwykłej,a le ja polecam pół na pół z krupczatką)
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany
25 dag masła lub margaryny
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i śmietanę oraz około 50 g masła i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie postępujemy wg planu przewidzianego na zdjęciach.
Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt kwadratu. Na środku, pod kątem 45 stopni układamy drugi kwadrat, tym razem z kawałków masła. Brzegi zawijamy na kopertę do środka i sklejamy, tak aby masło znalazło się w środku. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Składamy na 3 razy i ostawiamy do lodówki (na godzinę, dwie). Ciasto obracamy w poprzek i procedurę powtarzamy około 3-4 razy.
Gotowe ciasto wałkujemy do uzyskania grubości typowego francuskiego i dzielimy na 2 równe części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 - 25 minut do zrumienienia ciasta. Studzimy.
Krem:
1 litr mleka (dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji część można zastąpić śmietanką)
1 szklanka mąki (najlepsza będzie tortowa)
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
ekstrakt waniliowy lub laska wanilii (opcjonalnie)
Szklankę zimnego mleka odlewamy i miksujemy ją z żółtkami, cukrem i przesiana mąką. Resztę zagotowujemy (jeżeli chcemy dodać laskę wanilii o należy wyjąć z niej ziarenka i wrzucić laskę, wyjąc tuż przed wlaniem drugiej części mleka). Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy do niego mleko z rozprowadzona mąką, cukrem i żółtkami. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia i ponownego zagotowania, nie przerywamy mieszania. Gorący kremy wylewamy na blat upieczonego ciasta i nakrywamy drugim. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Na zakończenie mam do Was małą prośbę. Przygotowałam krótką ankietę, której wyniki są mi potrzebne praktycznie na już, tutaj chciałam się do Was zwrócić o pomoc. Wierzę w Was!
Może polubisz też:
Bananowiec z orzechami włoskimi
Kontrowersyjne ciasto cytrynowe
Drożdżówki z makiem
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,347669163,title,NapoleonkaKremowka-przepis-idealny,index.html