Wykonanie
Cake from the pan.

Bardzo podoba mi się proces przygotowania tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący.

Składniki:200g ciasta kadayif2 łyżki
masła2 łyżki
cukru½ szklanki
orzechów włoskich połamanychMasa budyniowa.2 budynie
waniliowe¾ l
mleka5 łyżek
cukruLaska wanilii1
śmietana w proszku-
ŚnieżkaWykonanie.Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry.Na patelni roztopić
masło, dodać kunafę, mieszać ,aby
masło się wchłonęło, dosypać
cukier, wymieszać i smażyć, mieszając , aż ciasto się zarumieni około 10-15 min. Dodać pokruszone
orzechy włoskie i dalej smażyć jeszcze 5 min. Ten etap jest ważny, bo
orzechy nabierają właściwego smaku, który nadaje kunafie tego interesującego
orzechowego smaku.Zostawiamy, aby przestygło.Gotujemy
budyń z podanych wyżej składników i odstawiamy ,aby ostygł. Do zimnego budyniu wsypujemy „Śnieżkę” i miksujemy kilka minut.Na spód małej tortownicy czy innej foremki wykładamy ciasno połowę usmażonej kunafy, na nią masę budyniową i na wierzch resztę kunafy. Teraz niestety musimy wstawić do lodówki, aby masa budyniowa odpowiednio stężała.Nasza praca i oczekiwanie zostanie smacznie nagrodzone.I tym samym zamykam wariacje z kunafą.