ßßß
Witajcie! W końcu mam chwilę, aby zająć się blogiem. Planuję tą notkę od kilku dni i jakoś do tej pory nie udało mi się nic napisać. W środę 21 marca nasz blog obchodził swoje pierwsze urodziny :). Dlatego też chcielibyśmy serdecznie Wam wszystkim podziękować za liczne odwiedziny i komentarze. Może przedstawię trochę statystyk.Przez ten rok udało Nam się napisać 94 posty;Na Facebooku polubiło nas już 131 osób,Obserwuje Nas 65 osób;Smakowidło odwiedziło 125 245 osób.Nam się ten wynik baaardzo podoba i jeszcze raz serdecznie dziękujemy :). Obiecujemy, że poprawimy się w tym roku i będziemy pisać częściej :).Przejdźmy w takim razie do meritum, czyli do przepisu na prostą i pyszną Napoleonkę. Nie jest to Napoleonka z prawdziwego zdarzenia bo robiona na krakersach, ale jej smak jest niesamowity.Składniki:2 opakowania krakersówok. 800 ml mleka3 jajka3/4 szklanki cukru1 laska wanilii + ekstrakt waniliowyopakowanie budyniu1/4 kostki masła2 łyżki mąki600 ml mleka gotujemy z rozciętą laską wanilii, masłem i cukrem. Jajka ubijamy na puszystą masę. Mąkę i budyń mieszamy z 200 ml mleka. Pod koniec ubijania dodajemy mieszankę mleka i budyniu. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii. Wyciągamy wanilię z mleka i dodajemy masę budyniowo-jajeczną. Mieszamy wszystko energicznie aż do momentu gdy zrobi się budyń. Całość odstawiamy do przestudzenia.W blasze układamy warstwę krakersów. Wykładamy na nią letni budyń i pokrywamy wierzch krakersami. Wstawiamy całość na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.Smacznego!