Wykonanie

Witajcie! W końcu mam chwilę, aby zająć się blogiem. Planuję tą notkę od kilku dni i jakoś do tej
pory nie udało mi się nic napisać. W środę 21 marca nasz blog obchodził swoje pierwsze urodziny :). Dlatego też chcielibyśmy serdecznie Wam wszystkim podziękować za liczne odwiedziny i komentarze. Może przedstawię trochę statystyk.Przez ten rok udało Nam się napisać 94 posty;Na Facebooku polubiło nas już 131 osób,Obserwuje Nas 65 osób;Smakowidło odwiedziło 125 245 osób.Nam się ten wynik baaardzo podoba i jeszcze raz serdecznie dziękujemy :). Obiecujemy, że poprawimy się w tym roku i będziemy pisać częściej :).Przejdźmy w takim razie do meritum, czyli do przepisu na prostą i pyszną Napoleonkę. Nie jest to Napoleonka z prawdziwego zdarzenia bo robiona na krakersach, ale jej smak jest niesamowity.Składniki:2 opakowania
krakersówok. 800 ml
mleka3
jajka3/4 szklanki
cukru1
laska wanilii + ekstrakt
waniliowyopakowanie budyniu1/4 kostki
masła2 łyżki
mąki600 ml
mleka gotujemy z rozciętą
laską wanilii,
masłem i
cukrem.
Jajka ubijamy na puszystą masę.
Mąkę i
budyń mieszamy z 200 ml
mleka. Pod koniec ubijania dodajemy mieszankę
mleka i budyniu. Gdy
mleko zacznie się gotować dodajemy łyżkę ekstraktu z
wanilii. Wyciągamy
wanilię z
mleka i dodajemy masę budyniowo-jajeczną. Mieszamy wszystko energicznie aż do momentu gdy
zrobi się
budyń. Całość odstawiamy do przestudzenia.W blasze układamy warstwę
krakersów. Wykładamy na nią letni
budyń i pokrywamy wierzch
krakersami. Wstawiamy całość na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie
cukrem pudrem.Smacznego!