Wykonanie
Pachnąca
drożdżami,
mlekiem i "polewajką", czyli...
cukrem z
wodą, dzięki
czemu się błyszczy. Bardzo smaczna, świetna śniadanie :)
Składniki na 2 warkocze:375- 400 g
mąki220 ml
mleka60 g rozpuszczonego
masła15 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukruopcjonalnie: łyżeczka
cukru z
waniliąDrożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać podgrzane
mleko, wymieszać, odstawić na chwilę- przez ten czas przesiać
mąkę. Do
mąki dodać
mleko z
drożdżami oraz
masło i
cukier z
wanilią. Wymieszać łyżką i na blacie dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć na 2- 6 godzin, przykryte ściereczką.
Potem ciasto podzielić na 6 części, upleść 2 warkocze. Odłożyć na 15- 45 minut. Piec 30- 35 minut (można wcześniej posypać kruszonką lub posmarować rozmąconym
jajekiem). Ostudzić (ja posmarowałam ją po upieczeniu "polewajką" 2 łyżeczki
cukru lub łyżeczka
miodu rozpuszczone w kilku łyżkach
wody) . Smacznego!