ßßß Cookit - przepis na Lekkie ciasto cytrynowe z jagodami

Lekkie ciasto cytrynowe z jagodami

nazwa

Wykonanie

To taki biszkopt cytrynowy z owocami chciało by się rzec :) Puszysty, mocno cytrynowy, mięciutki. Idealny do popołudniowej kawki :) Przepis z książki Doroty " Moje wypieki i desery ".
Składniki : ( robiłam z połowy porcji w keksówce, przepis podaje na cała porcję )Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
6 jaj
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g świeżych owoców lub zamrożonych ( u mnie mrożone jagody )
skórka otarta z jednej cytryny
Mąkę i proszek przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier cały czas mieszając. Następnie dodajemy po jednym żółtku i niewielką stróżką wlewamy olej. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i skórkę cytrynową, którą należy delikatnie w mieszać do ciasta najlepiej za pomocą łyżki lub łopatki.
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok 30x20 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w temp. 170°C przez 45-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/08/Lekkie-ciasto-cytrynowe-z-jagodami.html