Wykonanie
To taki
biszkopt cytrynowy z
owocami chciało by się
rzec :) Puszysty, mocno
cytrynowy, mięciutki. Idealny do popołudniowej
kawki :) Przepis z książki Doroty " Moje wypieki i desery ".
Składniki : ( robiłam z połowy porcji w keksówce, przepis podaje na cała porcję )Wszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojową.6 jaj3/4 szklanki
cukru150 ml
oleju2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia600 g świeżych
owoców lub zamrożonych ( u mnie mrożone
jagody )skórka otarta z jednej
cytrynyMąkę i proszek przesiewamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier cały czas mieszając. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i niewielką stróżką wlewamy
olej. Na koniec dodajemy stopniowo
mąkę i
skórkę cytrynową, którą należy delikatnie w mieszać do ciasta najlepiej za pomocą łyżki lub
łopatki.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok 30x20 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy
owoce. Pieczemy w temp. 170°C przez 45-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)