Wykonanie
Nie myślałam,że takie połączenie przypadnie mi do gustu a jednak...składniki są tak odpowiednio dobrane, że żaden z nich nie jest przytłaczający a smak
mięty jedynie wyczuwa się gdzieś w tle tak samo
cynamonu. Fajny dodatek do
ryżu,
kuskusu,
kaszy gryczanej. Przepis z miesięcznika BBC good food.

Składniki :500 g
mielonego mięsa ( najlepiej wołowego )1 drobno posiekana
cebula2 drobno posiekane ząbki
czosnku1 roztrzepane
jajko2 łyżeczki posiekanej świeżej
mięty lub 1 łyżeczka suszonej ( użyłam suszonej, dałam płaską łyżeczkę )1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej3 łyżki
oliwypuszkaposiekanych
pomidorów ( 400 g )75 ml
czerwonego wina lub
bulionu1 łyzeczka
octu balsamicznego1 łyżeczka
suszonego oregano1/4 łyzeczki
cynamonusól,
pieprzMięso,
czosnek,
cebulę,
jajko,
miętę i gałkę umieszczamy w misce. Mieszamy do połaczenia składników, formujemy niewielkie pulpety, które podsmażamy na złoty kolor na
oliwie. Odstawiamy.Do rozndelka wlewamy
pomidory,
bulion,
ocet,
oregano,
cynamon, solimy i
pieprzymy. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje zmniejszamy ogień, dodajemy pulpety i dusimy 45 minut. Pod koniec duszenie można ściągnąć pokrywkę i chwilę jeszcze pogotoważ az sos się zredukuje i zgęstnieje.Podajemy z
ryzem,
kaszami itp.Smacznego :)