ßßß Cookit - przepis na Pulpety z miętą w sosie pomidorowym z nutą cynamonu

Pulpety z miętą w sosie pomidorowym z nutą cynamonu

nazwa

Wykonanie

Nie myślałam,że takie połączenie przypadnie mi do gustu a jednak...składniki są tak odpowiednio dobrane, że żaden z nich nie jest przytłaczający a smak mięty jedynie wyczuwa się gdzieś w tle tak samo cynamonu. Fajny dodatek do ryżu, kuskusu, kaszy gryczanej. Przepis z miesięcznika BBC good food.
Składniki :
500 g mielonego mięsa ( najlepiej wołowego )
1 drobno posiekana cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 roztrzepane jajko
2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej ( użyłam suszonej, dałam płaską łyżeczkę )
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki oliwy
puszkaposiekanych pomidorów ( 400 g )
75 ml czerwonego wina lub bulionu
1 łyzeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego oregano
1/4 łyzeczki cynamonu
sól, pieprz
Mięso, czosnek, cebulę, jajko, miętę i gałkę umieszczamy w misce. Mieszamy do połaczenia składników, formujemy niewielkie pulpety, które podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Odstawiamy.
Do rozndelka wlewamy pomidory, bulion, ocet, oregano, cynamon, solimy i pieprzymy. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje zmniejszamy ogień, dodajemy pulpety i dusimy 45 minut. Pod koniec duszenie można ściągnąć pokrywkę i chwilę jeszcze pogotoważ az sos się zredukuje i zgęstnieje.
Podajemy z ryzem, kaszami itp.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/03/Pulpety-z-mieta-w-sosie-pomidorowym-z-nuta.html