Wykonanie
Bardzo fajne ciasto, które można zrobić z dowolnymi
owocami a zamiast
jogurtu użyć
sera. W kompozycji gruszkowej brakowało mi czegoś charakternego jak np. kandyzowana
skórka pomarańczowa, której można by było spokojnie dodać sporą łyżkę do
owoców lub
dżemu pomarańczowego, świetnie spisał by się też
kardamon. Zmodyfikowany przepis z bloga Kwestia smaku .

Składniki na kruche ciasto :300 g
mąki200 g zimnego
masła100 g
cukru pudru2
żółtka1
jajkoszczypta
soliWszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto, połowę zetrzeć na blachę o wymiarach 21x21 cm wyrównać wierzch, ponakłuwać i piec w temp. 160°C aż się zrumieni ( mnie to zajęło jakieś 30 minut ). Wyjmujemy z piekarnika studzimy.Drugą połowę wsadzamy z powrotem do zamrażarki, możecie wykorzystać innym razem bądź do innego ciasta z kruchym
spodem lub tartaletek. Takie ciasto można w zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
Owoce :850 g
gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych )1-1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejsok z 1
cytrynyObrane i oczyszczone
owoce tniemy w niewielkie kawałki. Dodajemy
sok z cytryny, stawiamy na gniazd i gotujemy aż będą mięciutkie ale nie rozpadające się. Ściągamy z ognia. Odlewamy około 1/3 szklanki soku, który wydzielił się podczas prażenia i rozpuszczamy w nim
mąkę. Dodajemy do
gruszek, mieszamy tak aby nie powstały grudki, odstawiamy.Masa jogurtowa :około 700 g gęstego
jogurtu greckiego ( po nocnym odsączeniu
serwatki powinno być około 380 g )1
budyń waniliowy lub
śmietankowy w torebce 40 g100 g
cukru2
jaja100 ml zimnej
śmietany kremówkiDzień przed przygotowaniem ciasta na sitko nakładamy gazę a do niej
jogurt. Skręcamy i delikatnie odciskamy nadmiar
serwatki. Następnie pozostawiamy w lodówce na noc na sitku umieszczonym nad miską. Mój odciekał 2 doby bo nie mogłam przygotować ciasta wcześniej ale jedna noc spokojnie wystarczy.Tak odsączony
jogurt wkładamy do miski razem z
budyniem i
cukrem, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy
jaja i ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy za pomocą łyżki lub
łopatki delikatnie wmieszać w masę
jogurtową.Masę
jogurtową wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Równamy wierzch i pieczemy 20-25 minut aż góra się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika podwyższamy temp. do 180°CKruszonka :150 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej50 g
płatków migdałowych50 g
cukru125 g zimnego
masłaMąki i
cukier mieszamy. Dodajemy zimne
masło, rozcieramy dłońmi aż powstanie kruszonka. Na końcu dodajemy
płatki migdałów , mieszamy, odstawiamy do lodówki.Na podpieczoną masę
serową wykładamy, delikatnie, małymi porcjami
owoce. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180°C 35 minut.Smacznego :)