ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z gruszkami, kruszonką i masą jogurtową

Kruche ciasto z gruszkami, kruszonką i masą jogurtową

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajne ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami a zamiast jogurtu użyć sera. W kompozycji gruszkowej brakowało mi czegoś charakternego jak np. kandyzowana skórka pomarańczowa, której można by było spokojnie dodać sporą łyżkę do owoców lub dżemu pomarańczowego, świetnie spisał by się też kardamon. Zmodyfikowany przepis z bloga Kwestia smaku .
Składniki na kruche ciasto :
300 g mąki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto, połowę zetrzeć na blachę o wymiarach 21x21 cm wyrównać wierzch, ponakłuwać i piec w temp. 160°C aż się zrumieni ( mnie to zajęło jakieś 30 minut ). Wyjmujemy z piekarnika studzimy.Drugą połowę wsadzamy z powrotem do zamrażarki, możecie wykorzystać innym razem bądź do innego ciasta z kruchym spodem lub tartaletek. Takie ciasto można w zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
Owoce :
850 g gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych )
1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
Obrane i oczyszczone owoce tniemy w niewielkie kawałki. Dodajemy sok z cytryny, stawiamy na gniazd i gotujemy aż będą mięciutkie ale nie rozpadające się. Ściągamy z ognia. Odlewamy około 1/3 szklanki soku, który wydzielił się podczas prażenia i rozpuszczamy w nim mąkę. Dodajemy do gruszek, mieszamy tak aby nie powstały grudki, odstawiamy.
Masa jogurtowa :
około 700 g gęstego jogurtu greckiego ( po nocnym odsączeniu serwatki powinno być około 380 g )
1 budyń waniliowy lub śmietankowy w torebce 40 g
100 g cukru
2 jaja
100 ml zimnej śmietany kremówki
Dzień przed przygotowaniem ciasta na sitko nakładamy gazę a do niej jogurt. Skręcamy i delikatnie odciskamy nadmiar serwatki. Następnie pozostawiamy w lodówce na noc na sitku umieszczonym nad miską. Mój odciekał 2 doby bo nie mogłam przygotować ciasta wcześniej ale jedna noc spokojnie wystarczy.
Tak odsączony jogurt wkładamy do miski razem z budyniem i cukrem, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy jaja i ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy za pomocą łyżki lub łopatki delikatnie wmieszać w masę jogurtową.
Masę jogurtową wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Równamy wierzch i pieczemy 20-25 minut aż góra się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika podwyższamy temp. do 180°C
Kruszonka :
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych
50 g cukru
125 g zimnego masła
Mąki i cukier mieszamy. Dodajemy zimne masło, rozcieramy dłońmi aż powstanie kruszonka. Na końcu dodajemy płatki migdałów , mieszamy, odstawiamy do lodówki.
Na podpieczoną masę serową wykładamy, delikatnie, małymi porcjami owoce. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180°C 35 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/08/Kruche-ciasto-z-gruszkami-kruszonka-i-masa.html