Wykonanie
Kolejna odsłona wegetariańskiego smalczyku według Olgi Smile . Wprawdzie spodziewałam się czegoś innego po tym przepisie ale i tak jako smarowidło do
chleba wyszedł bardzo dobry choć w smaku
smalcu mi nie przypomina bardziej po zapachu. Z wyglądu też nieco się różni od tego Olgi ale to może dlatego, że mamy tu wybór
miedzy dodaniem tylko
margaryny ( chyba,że to
wina rodzaju użytej przeze mnie
margaryny ) lub pól na pól z
oliwą. Następnym razem spróbuję zrobić z dodatkiem
oliwy. Niemniej zachęcam do przyrządzenia bo to bardzo udany pomysł :)

Składniki :1 szklanka
ryżu2 szklanki
wody1 szklanka
bułki tartej4
cebule250 g
margaryny bezmlecznej lub 125 g
margaryny i 120 ml
oleju z
oliwek5 ząbków
czosnku1 łyżeczka
majeranku2 łyżeczki
soliRyż płuczemy kilka
razy w wodzie i gotujemy w 2 szklankach
wody do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.
Czosnek przeciskamy przez praskę.Kiedy
ryż ostygnie miksujemy go z
margaryną lub
margaryną i
olejem,
czosnkiem i
solą. Tłuszcz może nieco oddzielać się od
ryżu a całość będzie stanowiła klejącą masę. Przekładamy do miski, dodajemy
bułkę tartą,
cebulę,
majeranek, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Jeśli tłuszcz będzie nadal oddzielał się od
ryżu należy dodać kilka łyżek
bułki tartej i dobrze wymieszać.Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.Smacznego :)