ßßß Cookit - przepis na Wegetariański smalec na bazie ryżu

Wegetariański smalec na bazie ryżu

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona wegetariańskiego smalczyku według Olgi Smile . Wprawdzie spodziewałam się czegoś innego po tym przepisie ale i tak jako smarowidło do chleba wyszedł bardzo dobry choć w smaku smalcu mi nie przypomina bardziej po zapachu. Z wyglądu też nieco się różni od tego Olgi ale to może dlatego, że mamy tu wybór miedzy dodaniem tylko margaryny ( chyba,że to wina rodzaju użytej przeze mnie margaryny ) lub pól na pól z oliwą. Następnym razem spróbuję zrobić z dodatkiem oliwy. Niemniej zachęcam do przyrządzenia bo to bardzo udany pomysł :)
Składniki :
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
1 szklanka bułki tartej
4 cebule
250 g margaryny bezmlecznej lub 125 g margaryny i 120 ml oleju z oliwek
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki soli
Ryż płuczemy kilka razy w wodzie i gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Kiedy ryż ostygnie miksujemy go z margaryną lub margaryną i olejem, czosnkiem i solą. Tłuszcz może nieco oddzielać się od ryżu a całość będzie stanowiła klejącą masę. Przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, cebulę, majeranek, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Jeśli tłuszcz będzie nadal oddzielał się od ryżu należy dodać kilka łyżek bułki tartej i dobrze wymieszać.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/03/Wegetarianski-smalec-na-bazie-ryzu.html