ßßß Cookit - przepis na Gruszki po ziemią

Gruszki po ziemią

nazwa

Wykonanie

Prosty deser w eleganckim wydaniu, który możemy zrobić o każdej porze roku. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi gruszkami jak i konserwowymi. Pomysł na niego powstał z połączenia dwóch przepisów. Migdałową kruszonkę wzięłam od Marii Elia, która pokazała ją pod nazwą "gleba" w programie " Perfect " . Natomiast żeby to połączyć z gruszkami i ostatecznie nazwać gruszki pod ziemią zaczerpnęłam z bloga Wiery Jedz mnie !
Składniki na kruszonkę :
75 g cukru
75 g mielonych migdałów
40 g mąki
25 g kakao
szczypta soli
40 g stopionego masła
Ponad to :
gruszki z syropu - domowe, z puszki ale jak nie macie to świeże również mogą być
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy aż powstanie grudkowata konsystencja. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozsypujemy kruszonkę tak aby była jedna, cienka powierzchnia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy, studzimy.
Gruszki na sicie odsączamy z zalewy. Tniemy w niewielką kostkę.
W naczyniu układamy gruszki na to spora porcja kruszonki.
* Gruszki można dodatkowo przyprawić kardamonem, wanilią, cynamonem, przyprawą 5 smaków lub czym tylko chcecie.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/03/Gruszki-po-ziemia.html