Wykonanie
Prosty deser w eleganckim wydaniu, który możemy zrobić o każdej
porze roku. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi
gruszkami jak i konserwowymi. Pomysł na niego powstał z połączenia dwóch przepisów.
Migdałową kruszonkę wzięłam od
Marii Elia, która pokazała ją pod nazwą "gleba" w programie " Perfect " . Natomiast żeby to połączyć z
gruszkami i ostatecznie nazwać
gruszki pod ziemią zaczerpnęłam z bloga Wiery Jedz mnie !

Składniki na kruszonkę :75 g
cukru75 g mielonych
migdałów40 g
mąki25 g
kakaoszczypta
soli40 g stopionego
masłaPonad to :
gruszki z
syropu - domowe, z puszki ale jak nie macie to świeże również mogą byćWszystkie składniki kruszonki mieszamy aż powstanie grudkowata konsystencja. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozsypujemy kruszonkę tak aby była jedna, cienka powierzchnia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy, studzimy.
Gruszki na sicie odsączamy z zalewy. Tniemy w niewielką kostkę.W naczyniu układamy
gruszki na to spora porcja kruszonki.*
Gruszki można dodatkowo przyprawić
kardamonem,
wanilią,
cynamonem,
przyprawą 5 smaków lub czym tylko chcecie.Smacznego :)