ßßß Cookit - przepis na Domowy budyń czekoladowy

Domowy budyń czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Domo­wy budyń cze­ko­la­do­wy jest pro­ściut­ki do wyko­na­nia i pysz­ny. Zoba­cz sama 🙂
500 + 200 ml mle­ka 3,2%,
25 g masła,
3 i 1/2 czu­ba­tej łyż­ki cukru krysz­ta­łu,
1 czu­ba­ta łyż­ka mąki pszen­nej,
1 czu­ba­ta łyż­ka skro­bi ziem­nia­cza­nej,
1 bar­dzo czu­ba­ta łyż­ka kakao,
mała szczyp­ta soli kuchen­nej.
500 ml mle­ka roz­grze­wa­my z cukrem i masłem do zago­to­wa­nia, po czym doda­je­my mąkę i kakao uprzed­nio roz­pro­wa­dzo­ne dokład­nie w 200 ml mle­ka. Gotu­je­my, dość inten­syw­nie mie­sza­jąc przez 1–2 minu­ty. Uwa­ga, bo budyń cze­ko­la­do­wy w trak­cie gęst­nie­nia będzie tro­chę pyr­kać i chla­pać jak wul­kan na wszyst­kie stro­ny.
Budyń roz­le­wa­my do cera­micz­ny­ch koki­lek lub inny­ch podob­ny­ch naczyń i zosta­wia­my do prze­sty­gnię­cia. Uni­ka­my krysz­ta­łu, ponie­waż ten wsku­tek gwał­tow­ny­ch zmian tem­pe­ra­tu­ry lubi pęk­nąć; tak jak misecz­ka na zdję­ciu powy­żej, któ­ra nie­ste­ty nie prze­ży­ła. Smacz­ne­go!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/domowy-budyn-czekoladowy