Wykonanie
Domowy
budyń czekoladowy jest prościutki do wykonania i pyszny. Zobacz sama 🙂500 + 200 ml mleka 3,2%,25 g
masła,3 i 1/2 czubatej łyżki
cukru kryształu,1 czubata łyżka
mąki pszennej,1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej,1 bardzo czubata łyżka
kakao,mała szczypta
soli kuchennej.500 ml mleka rozgrzewamy z
cukrem i
masłem do zagotowania, po czym dodajemy
mąkę i
kakao uprzednio rozprowadzone dokładnie w 200 ml mleka. Gotujemy, dość intensywnie mieszając przez 1–2 minuty. Uwaga, bo
budyń czekoladowy w trakcie gęstnienia będzie trochę pyrkać i chlapać jak wulkan na wszystkie strony.
Budyń rozlewamy do ceramicznych kokilek lub innych podobnych naczyń i zostawiamy do przestygnięcia. Unikamy kryształu, ponieważ ten wskutek gwałtownych zmian temperatury lubi pęknąć; tak jak miseczka na zdjęciu powyżej, która niestety nie przeżyła. Smacznego!