Wykonanie
Banalnie proste, smaczne ciacho gdzie najwięcej przygotowań zajmuje nam obieranie i cięcie
jabłek. Ciacho robi się bez użycia miksera, na zasadzie muffin - wszystko mieszamy tylko do połączenia i buch na blachę, do piekarnika i czekamy aż się upiecze. Ciasto wilgotne z dużą ilością
jabłek jedynie co mi brakowało to jakiegoś akcentu korzennego jak
cynamon lub
kardamon. Przepis z bloga My man`s kitchen .

Składniki :3,5 szklanki + 3 łyżki
mąki pszennej1 szklanka
cukru4/5 szklanki
maślanki1/5 szklanki
oleju roślinnego4
jaja1 łyżka
kakao1 łyżeczka
cynamonu ( a jednak
cynamon powinien się tu pojawić :) )1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
soli9-10 średnich
jabłek obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w 1 cm kostkę1/2 szklanki
orzechów włoskich ( dałam 1 szklankę )1/2 szklanki
rodzynek lub
żurawiny ( pominęłam )W misce łączymy
mąkę,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól. Dodajemy
jajka,
maślankę i
olej, mieszamy całość tylko do połączenia składników. Dokładamy
jabłka,
orzechy, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch.Pieczemy w temp. 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)