Idealne do szkoły czy pracy. Znalezione tutaj, zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo rodzynki czy żurawina i tak dodają słodyczy.Składniki (na 6 - 8 muffinek):90 g mąki pszennej pełnoziarnistej60 g cukru (radzę około 40)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki cynamonu1 jajko40 g / 60 ml oleju180 g startej cukinii50 g posiekanych orzechów włoskich25 g żurawiny lub rodzynekWykonanie:W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i cynamon. Dodajemy jajko i olej. Mieszamy tylko do połączenia składników (mogą zostać grudki). Dodajemy startą cukinię, orzechy i żurawinę / rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy 5 minut w foremkach, a potem na kratce.