Wykonanie
Już nie raz
pisałam że jedzenie kojarzę z ludźmi i miejscami. Ciasto z dyni to właśnie takie wspomnienie. Pisząc tego posta uśmiecham się bo z tym wypiekiem wiążą się bardzo miłe chwile.Pamiętam jak poznałam mojego "przyszłego
męża" i chcąc mu sprawić przyjemność upiekłam własnie to ciasto. Sama dopiero zaczynałam swoją przygodę w kuchni więc miałam niezłe wyzwanie. Jako że u mnie w domu nie jadło się dyni ,a strasznie mnie do niej ciągnęło postanowiłam wypróbować nieznany przepis. I tak oto odkryta przeze mnie
dynia wydała się niezwykle pyszna. A mój Adam był niezwykle zdziwiony, że da się z niej zrobić ciasto. Pamiętam że wtedy jechaliśmy do kina, w samochodzie pachniało
cynamonem, a ciasto smakowało wybornie było wilgotne i niezwykle aromatyczne.Zapraszam na kawałek wspomnienia.

Składniki: (forma 21cm x21cm)1 szklanka
mąki pszennej,1/2 szklanki
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1 łyżeczka
cynamonu,szczypta
soli,2
jaja,1/2 szklanki podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)1/2 szklanki
oleju,
pestki dynigarść
żurawinyPrzygotowanie:1.
Mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
sól i
cynamon wymieszać w misce2.
Jajka z
dynią i
olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.3. Do ciasta dodać garść
żurawiny i dyni.4. Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać
pestkami dyni.5. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.





Smacznego:)