Wykonanie
Ciasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna
słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic wtedy nie przeoczycie :) https://www.facebook.com/charlotte.gotujeSkładniki:2 szkl dyni startej na małych oczkach2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę1 szkl
oleju1 szkl
cukru3
jajka2,5 szkl
mąki pszennej1 szkl dowolnych
bakalii (ja dałam
orzechy włoskie, laskowe,
rodzynki, trochę
żurawiny i
wiórki kokosowe)1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
proszku do pieczeia2 łyżeczki
cynamonu3 cm kawałek startego
imbiruPrzygotowanie:
Jajka ucieramy z
cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy
olej i mieszamy. Wrzucamy sypkie składniki - mieszamy. Następnie dodajemy
dynię pokrojoną na drobną kosteczkę i startą na tarce oraz
bakalie, calość dokładnie miksujemy.Blaszkę natłuszczamy i posypujemy
mąką lub
bułką tartą, a następnie przekładamy ciasto do foremki.Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do czasu "suchego patyczka". Mi to zajęło jakieś 80min, ale oczywiście wszystko zleży od wielkości formy.Studzimy i możemy opcjonalnie posypać
cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego :)