ßßß Cookit - przepis na Naleśniki cytrynowe z maślanką i cydrem

Naleśniki cytrynowe z maślanką i cydrem

nazwa

Wykonanie

Delikatne, mocno cytrynowe, lekko kwaskowate ale świetnie uzupełniające się ze słodkimi dodatkami takie jak dżem czy ser z cukrem. Jeśli nie lubicie kwaskowatego posmaku dajcie mniej soku z cytryny a więcej maślanki lub mleka a żeby zachować smak cytryny dodajcie skórkę z 2 cytryn.
Składniki :
3 jaja
skórka z 1 cytryny
40 ml soku z cytryny
100 ml cydru
3 łyżki gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego
14 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki maślanki
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w misce aż lekko zgęstnieją ale nie za bardzo, pozostaną lekko leiste. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Do żółtek dodajemy resztę składników, miksujemy na gładką masę. Na koniec za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy partiami pianę z białek. Mieszamy delikatnie aż wszystko ładnie się połączy.
Naleśniki najlepiej smażyć na małej patelni posmarowanej olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka ) bo ciasto nie jest leiste trzeba je nakładać łyżką i rozsmarowywać. Smażymy tak z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/04/Nalesniki-cytrynowe-z-maslanka-i-cydrem.html