Wykonanie
Delikatne, mocno
cytrynowe, lekko kwaskowate ale świetnie uzupełniające się ze słodkimi dodatkami takie jak
dżem czy
ser z
cukrem. Jeśli nie lubicie kwaskowatego posmaku
dajcie mniej
soku z cytryny a więcej
maślanki lub
mleka a żeby zachować smak
cytryny dodajcie skórkę z 2
cytryn.

Składniki :3
jajaskórka z 1
cytryny40 ml
soku z cytryny100 ml cydru3 łyżki gęstego
jogurtu tureckiego lub greckiego14 g
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 i 1/2 szklanki
maślanki1 i 1/2 szklanki
mąki tortowejszczypta
soliBiałka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy w misce aż lekko zgęstnieją ale nie za bardzo, pozostaną lekko leiste. W osobnej misce ubijamy na sztywno
białka. Do
żółtek dodajemy resztę składników, miksujemy na gładką masę. Na koniec za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy partiami pianę z
białek. Mieszamy delikatnie aż wszystko ładnie się połączy.Naleśniki najlepiej smażyć na małej patelni posmarowanej
olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka ) bo ciasto nie jest leiste trzeba je nakładać łyżką i rozsmarowywać. Smażymy tak z obu stron na złoty kolor.Podajemy z ulubionymi dodatkamiSmacznego :)