Wykonanie
Pierwszy mój wypiek
dyniowy padł własnie na tą babeczkę. Puszysta, mięciutka o korzennym smaku. Całość przełamuje warstewka
sera, który u mnie wyszedł ociupinkę za suchy gdyż użyłam
twarogu półtłustego zamiast kremowego
serka ale i tak baba była przepyszna. Przepis z Tego bloga.

Składniki :330 g puree z dyni2/3 szklanki
oleju roślinnego1 i 1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3
jaja2 szklanki
maki uniwersalnej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
przyprawy do dyniMasa serowa :340 g
serka kremowego ( ja dałam
twaróg półtłusty i było lekkutko za suche, najlepiej użyć
sera z wiaderka do serników )1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1
jajoZa pomocą miksera mieszamy razem
dynię,
olej,
cukier i ekstrakt
waniliowy. Następnie cały czas mieszając dodajemy po jednym
jajku.W osobnej misce łączymy ze sobą
mąkę, proszek,
sodę,
sól,
przyprawę do
dymi.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy.Odstawiamy.Wszystkie składniki masy serowej mieszamy w osobnej misce na jednolitą masę.Do formy wcześniej wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą wykładamy część ciasta ( ilość zależy od formy jakiej używamy moja ma 2 litry ), które robiliśmy jako pierwsze. Na to delikatnie łyżką wykładamy masę
serową i na sam wierzch dajemy pozostałą ilość ciasta.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C, pieczemy przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)