ßßß
Składniki (na 24 szt.):
3 jajka1,5 szklanki cukru *1 szklanka oleju1/3 szklanki tradycyjnego kakao1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego2 szklanki startej cukinii (1 duża cukinia)3 szklanki mąki1 łyżeczka sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli1 łyżeczka przyprawy do piernika* wszystko odmierzamy szklanką o poj. 250 mlPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C.2. Umytą cukinię zetrzeć na drobnej tarce - odmierzyć 2 szklanki.3. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól i przyprawę do piernika. Wymieszać.4. W misie miksera ubić jajka z cukrem i olejem. Dodać ekstrakt waniliowy, kakao i cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać.5. Następnie dodać składniki suche, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników.6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.7. Piec ok. 25 min. Odstawić do wystygnięcia.Źródło/ Inspiracja: taste and tell