Wykonanie
Leżała sobie u mnie główka
kapusty w lodówce i leżała. Czekała na wykorzystanie. Jakoś nie miałam pomysłu co z nią zrobić, coś innego. Z pomocą przyszedł mi blog Magazyn, który podsunął mi świetny przepis na zasmażaną
kapustę ale nie taką zwykłą bo z dodatkiem
pomidorów. Bardzo pyszna potrawka. Idealna jako dodatek do
mięs,
ziemniaków ale nam najlepiej smakowała sama z kromką
chleba.
Składniki :1 kg białej,
młodej kapusty650 g
pomidorów bez skórki ( ja użyłam z puszki )1 mała
cebula3 łyżki
masła1
liść laurowy1 i 1/2 łyżki
mąkisól,
biały pieprz,
cukierkoperek ok 2-3 łyżek ( pominęłam )
Kapustę szatkujemy,
pomidory kroimy w kostkę a
cebulę w piórka. Do dużego garnka wrzucamy
masło i
cebulę, podsmażamy na złoty kolor. Kolejno dodajemy
kapustę,
pomidory,
liść laurowy, lekko solimy. Dusimy pod przykryciem około 30-40 minut. U mnie zajęło trochę mniej czasu, nie chciałam żeby była całkiem miękka tylko al`dente. W połowie czasu gotowania podlałam ją nieznacznie
woda aby się nie przypaliła, miła za mało
soków w których mogła się dusić.W trakcie kiedy
kapusta nam się dusi robimy zasmażkę. Łyżkę
masła rozpuszczamy w rondelku a następnie dosypujemy 1 i 1/2 łyżki
mąki. Smażymy na niewielkim ogniu aż się zezłoci, pamiętając o mieszaniu.Pod koniec smażenia
kapusty kiedy będzie już prawie miękka albo al`dente dodajemy zasmażkę. Mieszamy. Dusimy kolejne 10 minut a jeśli mamy za dużo
soków pokrywkę można odkryć w tym czasie płyny zredukują się odparowujac. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Posypujemy
koperkiem.Smacznego :)