Wykonanie
Wspaniała
sałatka Nigelli. Świetne dobranie składników, super połączenie, bardzo syta. Jedyne co bym zmieniła w przepisie to
achois dałabym nieco mniej i pokroiłabym je na kawałki bo same w sobie są dość słone. Na pewno
sałatka nie dla każdego. Jeśli lubicie
anchois i
kapary to gorąco polecam :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ".
Składniki :4
jajka2 słoiki pieczonej
papryki ze słoika po odsączeniu (380 g )1 ząbek
czosnku4 łyżki zwykłej
oliwysól,
pieprz2 łyżki posiekanej
natki pietruszki + trochę do posypania po wierzchu1 łyżka odsączonych
kaparów ze słoikaok. 12 filecików
anchois ze słoika ( proponuję dać mniej )
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie
paprykę kroimy w paseczki i układamy na dnie półmiska. Ugotowane
jajka obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na
papryce. Posypujemy po wierzchu odsączonymi
kaparami.
Anchois wyjmujemy z zalewy, odsączamy i układamy pomiędzy
jajkami ( i tak jak wcześniej wspominałam radzę je pokroić na mniejsze kawałki ).
Czosnek obieramy.Wrzucamy z odrobiną
soli i
pieprzu do moździeża. Rozcieramy. Dodajemy
oliwę,
natkę pietruszki, mieszamy. Polewamy
sałatkę. Ewentualnie posypujemy wierzch świeżą
natką :)Smacznego :)