ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Aglio e olio

Spaghetti Aglio e olio

nazwa

Wykonanie

Klasyczny, najprostszy włoski makaron, który pojawił się chyba już na połowie wegańskich blogów, ale tak bardzo go lubię, że nie mogło go zabraknąć na mojej własnej stronie. Receptura jest banalnie prosta, ale danie wymaga dobrych składników, żeby było pyszne. Więc stawiamy na dobrą oliwę z oliwek (ale nie tą z pierwszego tłoczenia, bo podczas smażenia uwalnia toksyczne związki), polski a nie chiński czosnek, świeżą, jędrną pietruszkę, no i najważniejsze, dobrej jakości makaron.
Przepis jest jednak łatwo zepsuć ze względu na smażenie czosnku, po prostu łatwo jest go spalić.
Na jedną osobę :
75 gram spaghetii
2-3 ząbki czosnku
Kawałek ostrej papryczki (powiedzmy pół średniej)
Czubata łyżka posiekanej natki
Łyżka oliwy
Opcjonalnie wegański parmezan do posypania (ale raczej polecam :) )
Sól i pieprz
Spaghetti gotujemy w dużej ilości mocno osolonej wody. Czosnek miażdżymy przez praskę i siekamy drobno papryczkę. Pod koniec gotowania makaronu rozgrzewamy na patelni oliwę, uważamy aby niezbyt mocno. Wrzucamy czosnek z papryczką, szybko mieszamy i smażymy do delikatnego zbrązowienia czosnku. Odstawiamy. Ugotowany makaron mieszamy z powstałym sosem na patelni, dodajemy natkę, sól i pieprz i szybko mieszamy.
Wykładamy na talerze, polecam każdą porcję posypać tym "serem" ;)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/03/spaghetti-aglio-e-olio.html