ßßß Cookit - przepis na Lekkie ciasto kawowe

Lekkie ciasto kawowe

nazwa

Wykonanie

Puszyste i delikatne :)
Składniki
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
krem:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru kryształy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
1 duży kubeczek śmietany 30% (330ml)
do nasączenia:
1/2 szklanki mocnej kawy
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt i pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 35x20 cm. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Żelatynę zalewamy mlekiem, a kiedy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (do gotującego mleka dodajemy kawę). Gorący budyń miksujemy z ciepłą żelatyną. Studzimy. Śmietanę miksujemy na puch z dodatkiem cukry pudru i łączymy z budyniem.
Biszkopta nasączamy i przekładamy kremem. 2 łyżki odłożyłam i udekorowałam wierz, który posypałam startymi orzechami, ale można do tego wykorzystać polewę. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin. Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/ciasto_kawowe.htm