Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Mielonka z
indykiemWędzarnia
Marka »
KIEŁBASA SZLACHTY - 1665r.

Zrobiona w oparciu o przepis kol. Szczepana. Ponoć przepis pochodzi z 1665rskładniki:-
mięso kl. I z
łopatki lub
szynki wieprzowej 5 kg-
sól morska 18 g/kg-
pieprz-
bazylia-
oregano-1
jajko-
czosnek świeży kilka ząbków-
miód 2-3 łyżki-
woda ok. 0,2l- kątnica wieprzowa- sznurek bawełniany
Mięso kroimy w plastry, nie za duże kawałki. Najpierw wstępnie je traktujemy młotkiem do kotletów, nie za mocno, to nie
schabowe, tak aby lekko się rozkleiły, wkładamy następnie do naczynia i dodajemy wszystkie
przyprawy do smaku i
miód, ile kto lubi. Ubijamy tłuczkiem i mieszamy coś jak
kiszoną kapustę, aż pojawi się sok. Następnie odstawiamy np. do lodówki na kilka godzin, np. na noc i rano dodajemy całe
jajko i mieszam, aż
jajko będzie nie widoczne.

Kątnice porządnie myjemy, nakładamy w nie ścisło
mięso tak aby nie było powietrza. Sznurujemy coś jak
szynkę, wieszamy na kije wędzarnicze

i wędzimy w ciepłym
dymie ok. 50-60 stopni do koloru ciemno brązowego. Mi to zajęło ok. 6h.

Następnie
kiełbaskę lekko nakłuwamy w kilku miejscach, tj. kątnicę i kładziemy na blachę. Ja dodatkowo włożyłem
kiełbasy do
torebki do pieczenia i ją zawiązałem, aby
kiełbasa nie wyschła. Zapiekałem ją w temp. Ok. 160 stopni przez 1,2h. Tak wyglądała po pieczeniu.

Następnym razem zmniejszę temp. Do ok. 120 stopni i skrócę czas do 1h, a dokładnie zrobię pomiar temp termometrem wewnątrz tak aby było ok. 70 stopni. Ponieważ uważam, że nastąpił dość spory wyciek
soków.
Kiełbasa nie jest sucha, ale szkoda soczku.Następnie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia i schładzamy w lodówce.
Kiełbasa jest dość zwięzła,
daje się ładnie kroić. W środku ma szare oko, ale jest to normalne. Nie używałem tu peklosoli, a tylko samą
sól.Smak jest bardzo ciekawy, inny, taki w sam raz świąteczny. Trochę smakuje i wygląda jak cała
szynka.poniedziałek, 24 lutego 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter