ßßß
Bardzo prosty przepis. Kiełbasa jest na soli, tak więc nadaje sięna grilla i ogniskoSkładniki:- wieprzowina kl. II 6kg- wieprzowina kl. III 1kg- wołowina ścięgnista 3kg- sól morska 20g/kg-pieprz mielony 1,5g/kg- czosnek 2g/kg- jelita 32+Mięso kl. II rozdrabniamy na sitku 8mm, mięso kl. III i wołowe rozdrabniamy na sitku 3mm dwa razy. Dodajemy sól morską oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie dodajemy wody ok. 2-3% i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano jeszcze raz mieszamy, dodajemy troszkę wody. Napełniamy ściśle osłonki odkręcając parki ok. 30-40cm długości. Osadzamy 1h w temp max 18 stopni.Wędzimy po osuszeniu dymem o temp. ok. 50 stopni do uzyskania jasno brązowej barwy.
Parzymy w wodzie o temp. ok. 75 stopni 25-35min.Studzimy do uzyskania wewnątrz temp. ok. 10stopni.Wędzimy powtórnie dymem o temp. do 30 stopni ok. 8-10h.Smacznegosobota, 03 maja 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter