Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa myśliwskaMielonka z uszami »
Kiełbasa popularna

Bardzo prosty przepis.
Kiełbasa jest na
soli, tak więc nadaje
sięna grilla i ogniskoSkładniki:-
wieprzowina kl. II 6kg-
wieprzowina kl. III 1kg-
wołowina ścięgnista 3kg-
sól morska 20g/kg-
pieprz mielony 1,5g/kg-
czosnek 2g/kg- jelita 32+
Mięso kl. II rozdrabniamy na sitku 8mm,
mięso kl. III i wołowe rozdrabniamy na sitku 3mm dwa
razy. Dodajemy
sól morską oraz
przyprawy. Mieszamy dokładnie dodajemy
wody ok. 2-3% i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano jeszcze raz mieszamy, dodajemy troszkę
wody. Napełniamy ściśle osłonki odkręcając parki ok. 30-40cm długości. Osadzamy 1h w temp max 18 stopni.Wędzimy po osuszeniu
dymem o temp. ok. 50 stopni do uzyskania jasno brązowej barwy.

Parzymy w wodzie o temp. ok. 75 stopni 25-35min.Studzimy do uzyskania wewnątrz temp. ok. 10stopni.Wędzimy powtórnie
dymem o temp. do 30 stopni ok. 8-10h.Smacznegosobota, 03 maja 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter