ßßß
Składniki:- mięso wieprzowe kl I. I 2 kg- mięso wieprzowe kl. II 2,5 kg- mięso wołowe np. pręga 0,5 kg- pieprz naturalny 1,5 g/kg- jałowiec 1g/kg- czosnek świeży 1-2g/kg- peklosól 18g/kg- jelita do 32 mmWszystkie rodzaje mięsa zapeklować na sucho 2-3 dni. Następnie mięso kl.I z rozdrabniamy na sitku ok. 16-20mm, wieprzowinę kl. II na sitku 8mm, a wołowe na sitku 2-3mm dwa trzy razy.Wszystkie rodzaje mięs mieszamy i dodajemy ok 100ml wody. Dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy do uzyskania kleistości.Masą napełniamy jelita i odkręcamy w parki ok 18cm.Osadzamy w temp. 20-30 stopni ok. 2 godziny.Następnie wędzimy w temp. 45-80 stopni do uzyskania brązowego koloru. Podnosimy temp,. do max 90 stopni i dopiekamy do momentu osiągnięcia wewnątrz temp. ok 68-70 stopni.Na oko, czyli bez termometru jest to moment w którym kiełbasa jest gorąca po uchwyceniu dłonią. Jak trudno utrzymać, czyli parzy, a nie płynie z niej tłuszcz jest ok. Wyjmujemy i studzimy na powietrzu do temp. poniżej 18 stopni.Następnego dnia wędzimy powtórnie w dymie o temp. do ok 30 stopni.Następnie podsuszamy 5-7 dni.niedziela, 27 kwietnia 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter